Zaboj mandarin na dražbi prodan za več kot 8000 evrov

V tem tednu je na osrednji tržnici v Tokiu potekala dražba mandarin sorte satsuma, na kateri je bilo 100 mandarin prodanih za kar milijon japonskih jenov oziroma 8151 evrov.
Fotografija: Mandarine na Japonskem niso edini sadež, ki se prodaja po tako visokih cenah. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Mandarine na Japonskem niso edini sadež, ki se prodaja po tako visokih cenah. FOTO: Shutterstock

Kot poroča CNN, je v tem tednu na Japonskem potekala prva dražba mandarin sorte satsuma oziroma mikan. Gre za sorto, ki je ime dobila po mestu Satsuma, ki se nahaja v Alabami, eni od držav Združenih držav Amerike, kamor je bila leta 1876 z Japonske prenesena ta priljubljena sorta sadeža. Dražba je potekala na glavni tržnici Ota v Tokiu. Zaboj, v katerem je bilo 20 kilogramov satsuma mandarin, je bil prodan za izjemnih milijon japonskih jenov oziroma 8151 evrov.
 

V regiji Nishiuwa mandarine gojene s »tremi sonci«

 
Zaboj, v katerem je bilo 20 kilogramov satsuma mandarin, je bil prodan za izjemnih milijon japonskih jenov oziroma 8151 evrov. FOTO: JA Nishiuwa
Zaboj, v katerem je bilo 20 kilogramov satsuma mandarin, je bil prodan za izjemnih milijon japonskih jenov oziroma 8151 evrov. FOTO: JA Nishiuwa
Na dražbi so bile sicer predstavljene mandarine satsuma, ki so bile pridelane v Ehime na otoku Shikoku, ki se nahaja na jugu Japonske. Znotraj Ehime se nahaja regija Nishiuwa, ki je znana po pridelavi tovrstnih mandarin. Tam pridelane mandarine satsuma imajo dobro ravnotežje med bogatim in sladkim okusom. Sadež se kar stopi v ustih, pravijo poznavalci. Obdaja ga tanka lupina, ki jo je enostavno odstraniti. V regiji so je še posebej prepoznavna blagovna znamka mandarin Hinomaru.

»Gre za sorto mikan, ki jo gojimo s tako imenovanimi tremi sonci; z dejanskim soncem, odbojno svetlobo z morja in svetlobo, ki jo odbijajo kamnite stene terasastih polj,« je za CNN dejal eden od uslužbencev v prodajnem oddelku JA Nishiuwa. Dodal je še, da je bila letošnja letina mandarin še posebej okusna ter da bodo visoke cene, za katere so bile mandarine prodane na dražbi, pozitivno vplivale na nadaljnjo prodajo sadeža.


Standardna cena te sorte mandarine se sicer giblje okoli 63 evrov za 10 kilogramov. Madarine sorte satsuma pa letos niso prvič dosegle tako visoke cene. Podobna cena je bila zanje ponujena tudi v prejšnjem letu. Po besedah poznavalcev so letos zaradi epidemioloških razmer po vsem svetu pričakovali nižje ponujene zneske, vendar pa se to k sreči ni zgodilo.
 

Dražba je potekala na glavni tržnici Ota v Tokiu. FOTO: JA Nishiuwa
Dražba je potekala na glavni tržnici Ota v Tokiu. FOTO: JA Nishiuwa
Japonska sicer tradicionalno znana kot ponudnica sladkega in dragega sadja


Mandarine na Japonskem niso edini sadež, ki se prodaja po tako visokih cenah. Kot primer: lani je bilo na eni dražbi prodanih 24 grozdov rubinasto rdečega grozdja za kar 11.000 ameriških dolarjev (približno 9600 evrov).

So pa mandarine na Japonskem še posebej priljubljena vrsta sadežev. Iz poročil, ki jih je pripravil japonski statistični urad, je razvidno, da sta bili leti 2016 in 2017 eni najbolj plodnih kar se tiče pridelave mandarin v državi.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike