Za pomoč pri kupovanju rabljenih vozil nastal nov spletni portal

V Sloveniji se po podatkih AMZS proda približno trikrat več rabljenih kot novih vozil.
Fotografija: Rabljeni avtomobili so pri nas vselej zanimivi, nakupni vzorci pa so deloma drugačni kot pri novih avtomobilih. Foto: Gašper Boncelj
Odpri galerijo
Rabljeni avtomobili so pri nas vselej zanimivi, nakupni vzorci pa so deloma drugačni kot pri novih avtomobilih. Foto: Gašper Boncelj

Pri nakupu rabljenega avtomobila je ključno, da imajo kupci točne podatke o stanju vozila. Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je zato pripravila spletni portal DoberAvto.si, ki omogoča transparentno objavo podatkov o zgodovini in stanju vozila ter preprosto oddajo in iskanje oglasov.

V minulem letu je lastnika zamenjalo 200.000 rabljenih vozil, kažejo podatki AMZS. Kot so ugotovili v nedavni raziskavi, kupce rabljenih avtomobilov najbolj skrbijo skrite napake, pomanjkljiva servisna zgodovina in prirejanje prevoženih kilometrov.

Lucija Sajevec - direktorica AMZS. Foto:Samec Blaž/Delo
Lucija Sajevec - direktorica AMZS. Foto:Samec Blaž/Delo
»Slovenski trg rabljenih vozil je približno trikrat večji od trga novih vozil, ni pa skrivnost, da se pri prodaji rabljenih vozil dogajajo tudi najrazličnejše manipulacije in nepoštene prakse. V AMZS smo se zato v skladu z našim poslanstvom zaščitnika interesov voznic in voznikov odločili, da zasnujemo portal, ki omogoča transparenten prikaz zgodovine avtomobila in prijazno uporabniško izkušnjo,« je dejala direktorica družbe AMZS, prek katere zveza izvaja storitve svojim članom, Lucija Sajevec.

Portal naj bi prispeval k bolj urejenemu in preglednemu trgu rabljenih vozil, s tem pa tudi k boljši prometni varnosti. Poznavanje tehničnega stanja vozila je namreč eden od predpogojev varne vožnje, ocenjuje direktorica družbe AMZS.

image_alt
Najpogostejše prevare pri prodaji rabljenega avtomobila

DoberAvto.si je nadgradnja Avtologa, spletnega orodja pod okriljem AMZS, prek katerega se dnevno izvede več kot tisoč poizvedb o zgodovini vozil. Uporabnikom nudi informacije za lažje sledenje zgodovini avtomobilov, saj združuje različne javno dostopne podatke, ki se o posameznem vozilu beležijo ob tehničnem pregledu. Tako lahko kupci preverijo podatke o prevoženih kilometrih vozila, spremembe lastništva in uspešnost oziroma neuspešnost tehničnih pregledov. Za to se potrebuje zgolj številko šasije.

Jurij Kočar. Foto: AMZS
Jurij Kočar. Foto: AMZS
»Spletno mesto DoberAvto.si vse te podatke o vozilu združuje z oglasi za rabljena vozila, uporabnikom pa lahko prikaže tudi tehnične podatke, lastnosti, vpliv na okolje in skupno oceno avtomobila. Na ta način ponuja kupcem zelo natančno sliko avtomobila, za katerega se zanimajo«, je prednosti platforme predstavil vodja AMZS servisa Jurij Kočar. Oglasi so na portalu brezplačni.

Kot opozarjajo v AMZS, imata po nekaterih ocenah kar dve tretjini rabljenih avtomobilov, ki so naprodaj pri nas, prirejeno število prevoženih kilometrov. Takšne manipulacije pa so zelo razširjene tudi v tujini.

V zadnjem času se je sicer pojavilo nekaj orodij in ukrepov za zmanjševanje tovrstnih prevar, kot je na primer obvezen vpis prevoženih kilometrov na tehničnem pregledu. A zaradi mamljivih zaslužkov nekateri prodajalci in preprodajalci vseeno uporabljajo različne nepoštene prakse povečevanja vrednosti avtomobilov v svoji ponudbi, kot je prikazovanje slabo popravljenih avtomobilov za tehnično brezhibne, opozarjajo.

image_alt
Prevara, ki nezakonito zviša vrednost rabljenega avtomobila za 25 %

Policija je nedavno obravnavala tudi več poskusov goljufije pri prodaji rabljenih osebnih vozil prek spletnih strani z oglasi, so še sporočili iz AMZS.

Več iz rubrike