Za nami in evrom je turbulentno leto

Naš denar v 2022: Padec kupne moči, prvo zvišanje obrestnih mer po enajstih letih, opazno dražja posojila in veliki premiki v razmerju do dolarja.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Leto 2022 je prineslo veliko sprememb za vse nas, pa tudi za naš denar, evro. Vsak evrski kovanec, ki ste ga imeli v žepu pred letom dni, je realno vreden le še 90 centov, desetino njegove kupne moči je v povprečju odškrnila letošnja rekordna inflacija. Povprečna stopnja inflacije v evroobmočju je namreč konec novembra znašala deset odstotkov, tolikšna je bila tudi pri nas.

Kako se je na rast inflacije odzvala ECB? Kako velika nihanja so v 2022 spremljala tečaj evra in dolarja? Zakaj evro še vedno mlada valuta?

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.