Za letošnjo sezono atlantskih orkanov zmanjkuje imen

Letos je bilo imenovanih že 20 neviht s seznama z 21 imeni, ostal je le »Wilfred«.
Fotografija: FOTO: Esa
Odpri galerijo
FOTO: Esa

Sezona orkanov se začne 1. junija in konča 30. novembra, a je septembra, zgodovinsko gledano, največ tropskih dejavnosti v porečju Atlantskega oceana. Posledica povečane aktivnosti orkanov v Atlantiku letos, je pripeljala do točke, ko je na uradnem seznamu ostalo samo eno ime - vendar še nekaj tednov sezone.
 
Po navedbah Nacionalnega centra za orkane (NHC) bodo po uporabi vseh 21-tih imen, dodatne nevihte prevzele imena iz grške abecede. Imena neurjem sicer določa mednarodni odbor Svetovne meteorološke organizacije Združenih narodov (WMO). Slednji je z nedavnim tvitom navedbe NHC tudi potrdil. 


 
Grška abeceda je bila za imena neviht uporabljena le leta 2005, ko je bilo skupaj zabeleženih 28 imenovanih neviht, vključno z zgodovinskimi orkani Katrina, Rita in Wilma.
 
Po poročanju WMO je Nacionalni center za orkane oktobra 2005 uporabil grško abecedo za poimenovanje tropskega ciklona. Imena grške abecede, ki so bila uporabljena so Beta, Gamma, Delta, Epsilon in Zeta.


Po navedbah NHC so imena orkanov razvrščena v šest seznamov, ki se uporabljajo v rotaciji in se vsakih šest let ciklirajo, zato bo seznam imen 2019 ponovno uporabljen leta 2025.
 
Napovednik NHC trenutno opozarja, da se nad atlantskim oceanom krepi pet nevarnih tropskih neviht. Slednje predstavlja rekord števila tropskih ciklonov v tem območju naenkrat, nazadnje postavljen septembra 1971.  


 
Napovedovalci z Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) v tej sezoni opozarjajo še na 25 neimenovanih neviht z močnim vetrom; od tega bi jih lahko sedem do deset postalo orkani. Med temi orkani naj bi bilo tri do šest večjih, razvrščenih v kategorije 3, 4 in 5.
 
Letos se številke gibljejo daleč nad povprečnim letom, ki na podlagi podatkov od leta 1981 do 2010 znašajo 12 imenovanih neviht, šest orkanov in trije večji orkani. Doslej je bilo letos zabeleženih kar 20 imenovanih neviht, vključno s sedmimi orkani, od tega en večji.
 

Več iz rubrike