Za klic v tujino bomo od danes plačevali (še) manj

Od danes naprej bodo cene telefonskih klicev v tujino omejene. Uporabniki bodo tako plačali manj, kaj pa bo pocenitev prinesla slovenskim operaterjem? Bodo na ta račun utrpeli izpad dohodkov v primerjavi z velikimi državami?
Fotografija: Za potrošnike od danes veljajo cenejše tarife za klice v tujino. Foto: Pexels
Odpri galerijo
Za potrošnike od danes veljajo cenejše tarife za klice v tujino. Foto: Pexels

V okviru enotnega digitalnega trga so evropski poslanci že novembra lani potrdili junija sklenjeni dogovor v zvezi z novim evropskim zakonom o elektronskih komunikacijah. Pomemben del dogovora je omejitev, da maloprodajna cena domačih klicev v druge države EU od maja 2019 dalje ne bo presegla 19 centov na minuto in da maloprodajna cena sms-sporočila ne bo presegla šestih centov za sms.

Nova pravila bodo zagotovila, da bodo potrošniki zaščiteni pred previsokimi cenami za klice znotraj EU, vključno s tistimi, ki občasno opravljajo mednarodne klice v druge evropske države.
 
PREBERITE ŠE: Kaj bo pocenitev prinesla telekomunikacijskim podjetjem?
 
Cena telefonskih klicev in pošiljanja sms-sporočil znotraj EU je z odpravo gostovanja (ang. roaming) regulirana že od sredine junija 2017. Klici, ko je, na primer, slovenski uporabnik na Hrvaškem in kliče v Nemčijo, pa so regulirani že od sredine lanskega leta. S 15. majem 2019 pa je začela veljati še cenovna kapica za klice in velja tako za fiksno kot mobilno telefonijo ter sms-sporočila iz omrežja domačega operaterja v omrežje operaterja v drugi državi znotraj tarife EU.

PREBERITE ŠE: Regulacija državam do leta 2020 nalaga tudi vzpostavitev 5G omrežja v vseh večjih mestih. Bo Sloveniji to uspelo?

Več iz rubrike

aktualno

Nemčija: Ozka grla v dobavi ovirajo gospodarsko rast

V zadnjih mesecih so se nekatere večje panoge v Nemčiji soočile z velikim povečanjem povpraševanja, ki pa ga, paradoksalno, pogosto ne morejo zadovoljiti.

aktualno

31-letnik prek Youtuba zasluži več kot 5 milijonov evrov letno

Ko se je začel leta 2017 ukvarjati s snemanjem vsebin, si ni mislil, da ga bo kdo želel poslušati, danes pa ima njegov kanal že več kot 4,5 milijona naročnikov.

aktualno

Rikova zgodba: Prestižno naselje The Lakes by Yoo

V idilični vasi Lechlade v angleškem Cotswoldsu se nahaja eden najbolj uspešnih nepremičninskih projektov na svetu The Lakes by Yoo.

aktualno

Na dražbi za več kot 200.000 evrov prodana prva digitalna smeška

Čustveni simboli predstavljajo nepogrešljiv del elektronske komunikacije. Kako zelo so cenjeni, se je izkazalo na nedavni dražbi.

Komentarji: