Za klic v tujino bomo od danes plačevali (še) manj

Od danes naprej bodo cene telefonskih klicev v tujino omejene. Uporabniki bodo tako plačali manj, kaj pa bo pocenitev prinesla slovenskim operaterjem? Bodo na ta račun utrpeli izpad dohodkov v primerjavi z velikimi državami?
Fotografija: Za potrošnike od danes veljajo cenejše tarife za klice v tujino. Foto: Pexels
Za potrošnike od danes veljajo cenejše tarife za klice v tujino. Foto: Pexels

V okviru enotnega digitalnega trga so evropski poslanci že novembra lani potrdili junija sklenjeni dogovor v zvezi z novim evropskim zakonom o elektronskih komunikacijah. Pomemben del dogovora je omejitev, da maloprodajna cena domačih klicev v druge države EU od maja 2019 dalje ne bo presegla 19 centov na minuto in da maloprodajna cena sms-sporočila ne bo presegla šestih centov za sms.

Nova pravila bodo zagotovila, da bodo potrošniki zaščiteni pred previsokimi cenami za klice znotraj EU, vključno s tistimi, ki občasno opravljajo mednarodne klice v druge evropske države.
 
PREBERITE ŠE: Kaj bo pocenitev prinesla telekomunikacijskim podjetjem?
 
Cena telefonskih klicev in pošiljanja sms-sporočil znotraj EU je z odpravo gostovanja (ang. roaming) regulirana že od sredine junija 2017. Klici, ko je, na primer, slovenski uporabnik na Hrvaškem in kliče v Nemčijo, pa so regulirani že od sredine lanskega leta. S 15. majem 2019 pa je začela veljati še cenovna kapica za klice in velja tako za fiksno kot mobilno telefonijo ter sms-sporočila iz omrežja domačega operaterja v omrežje operaterja v drugi državi znotraj tarife EU.

PREBERITE ŠE: Regulacija državam do leta 2020 nalaga tudi vzpostavitev 5G omrežja v vseh večjih mestih. Bo Sloveniji to uspelo?

Več iz rubrike

aktualno

Stotisoče ljudi že načrtuje obisk Italije, tudi državljani ostajajo doma

Za zdaj mednarodni turizem ni le nemogoč, ljudje v Italiji ne morejo potovati niti med regijami. Od 3. junija bo vse drugače.

aktualno

Prihodnost filmske industrije je jasna

Kako bo filmska industrija izšla iz te krize v smislu novih poslovnih modelov, estetskih praks in tehnične infrastrukture?

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

Komentarji: