Futuristična maska z Bluetooth tehnologijo

Maska Zephyr ima vgrajeno Bluetooth tehnologijo, baterijo, ki zdrži do osem ur, LED lučke in ventilatorje.
Fotografija: Maska Zephyr. Foto: Razer
Odpri galerijo
Maska Zephyr. Foto: Razer

Podjetje Razer, ki sicer oblikuje, razvija in prodaja potrošniško elektroniko, je izdelalo masko, ki je po njihovih besedah namenjena ohranjanju zdravja ljudi. Nekateri so sicer v tem videli potezo podjetja, ki se želi finančno okoristiti na račun svetovne zdravstvene krize. Kakorkoli že; maska izgleda zelo futuristično in verjetno pritegne kar nekaj pogledov.

Trži se kot čistilec zraka

Maska Zephyr je povsem drugačen izdelek od drugih, ki jih ponuja podjetje, in bi lahko bil eden njegovih najpomembnejših doslej, navaja spletna stran The Verge. Podjetje je sicer znano predvsem po igralnih dodatkih in računalniških komponentah, ki služijo zabavi, visokotehnološka maska pa je namenjena ohranjanju zdravja ljudi.

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

Najosnovnejši komplet za približno 85 evrov vključuje masko, torbico za prenašanje, polnilni USB-C kabel, pršilo proti kondenziranju in tri komplete zamenljivih filtrov tipa N95, ki zadoščajo za devet dni uporabe. Podjetje Razer prodaja filtre tudi samostojno v kompletih po 10 kosov za 25 evrov, kar po navedbah podjetja zadostuje za 30 dni varne uporabe.

Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Nekateri v neobičajni preusmeritvi iz računalniških na zdravstvene izdelke vidijo potezo izkoriščanja krize. Razerju ni v pomoč, da ne razpolaga z nobenim certifikatom, ki bi dokazoval, da je maska varna za uporabo v času pandemije. Maska je sicer registrirana pri ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA), kar pa v bistvu pomeni, da se FDA zgolj zaveda, da ta izdelek obstaja, ne pa tudi, da podpira njeno učinkovitost.

Razer pravi, da maska ni medicinski pripomoček ali osebna zaščitna oprema in da ni bila posebej testirana proti covidu-19. Podjetje ni sporočilo, ali je za te namene še v postopku odobritve, navaja The Verge in dodaja, da se trenutno trži kot čistilec zraka. Po navedbah podjetja so v maski nameščeni filtri tipa N95, ki naj bi bili 99-odstotno učinkoviti pri filtriranju bakterij (BFE). Trdijo, da lahko maska filtrira 99 odstotkov zračnih delcev v velikosti 0,3 mikrona.

image_alt
EQS je verjetno najpomembnejši Mercedes v zadnjih desetletjih

Maska Zephyr ima slog in funkcije, ki jih običajno ne vidimo pri povprečni obrazni maski. Izgleda kot futuristična plinska maska z Razerjevo barvo Chroma RGB, ki obdaja robove dovoda in odvoda zraka, kamor gredo filtri N95. Svetleče diode so večinoma namenjene razkazovanju, vendar se jih izpostavlja tudi kot funkcijo, ki omogoča zaradi osvetljevanja ustnic lažjo komunikacijo.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide
 

Maska Zephyr ima v bližini filtrov ventilatorje, ki naj bi olajšali dihanje. S pritiskom gumba na maski lahko uporabnik vklopi ventilatorje in preklaplja med dvema nivojema hitrosti. Razer je sprva obljubil, da bo v napravo Zephyr vgradil ojačevalnike in zvočnike, ki naj bi okrepili glas uporabnika, a ta funkcija ni bila vključena v to prvo generacijo izdelka.

Več iz rubrike