VIDEO: 16-letnica zlobne svetovne politike pošteno okara, da ne storijo dovolj za okolje

Zasedanje Generalne skupščine ZN je zaznamovala Greta Thunberg, ki je dobila priložnost, da spregovori pred svetovnim političnim vrhom. Govor je začela z " To je vse narobe...." Politike je pošteno okarala, da ne storijo dovolj proti podnebnim spremembam. 
Fotografija: Mlada aktivistka Greta Thunberg na podnebnem vrhu. REUTERS
Odpri galerijo
Mlada aktivistka Greta Thunberg na podnebnem vrhu. REUTERS

Podnebnega vrha v New Yorku, ki ga je sklical generalni sekretar ZN Antonio Guterresse, je udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec. Slednji ni govoril, je pa zato taktirrko prevzela mlada Švedinja, ki je s petminutnim govorom marsikomu postavila dlake pokonci in jih ganila do solz. Njen govor si lahko pogledate tu.Njeno glavno sporočilo je, da bodo mladi nadzorovali politike in da ti nimajo pravice krasti življenja mladim. S solzami v očeh jih je vprašala, kako si drznejo paradirati po svetu s praznimi obljubami.
"Morala bi biti v šoli, na drugi strani Oceana, ne pa vam pridigati, kako ravnati z Zemljo," se je slišalo. Ljudje trpijo in umirajo, ekosistem propada, politiki se koncentrirajo le na ekonomsko rast. Več kot 40 let je jasno, kaj se dogaja s planetom, politiki pa se obračajo stran. Bila je izjemno žalostna in jezna ter ni razumela, kako so lahko tako pomembni ljudje tako zlobni. V govoru je svoje besede podprla s številkami in zagovarjala delo okoljevarstvenikov. "Vi politiki pa niste zreli, izdali ste nas! Nikoli vam ne bomo oprostili! Mladi bomo potegnili črto in sprememba se bo zgodila, če vam je to všeč ali ne."


 

Trump ponovno razočaral


Za presenečenje je poskrbel ameriški predsednik Donald Trump, ki se je na kratko oglasil na vrhu.
Žal pa je bilo to presenečenje negativno. Zagovarja namreč vrnitev ZDA v začetke industrijske revolucije, ko je energijo razvoja zagotavljal premog. Poleg odstopa od pariškega podnebnega sporazuma Trump odpravlja okoljske in podnebne regulacije in dvomi v znanost o podnebnih spremembah.


Komentar Marjana Šarca


Na vprašanje o ZDA je Šarec dejal, da bodo morale tudi velike države priznati, da se podnebne spremembe dogajajo, in se pridružiti boju. "Spori, ki izvirajo iz preteklosti bodo čez nekaj let potisnjeni ob rob in vsi skupaj se bomo morali soočiti s tem, da se dogajajo spremembe v naravi. Zanikanje podnebnih sprememb ne bo prineslo uspeha," je menil Šarec.

Šarec je dogodek komentiral še v našem obziru: "Slovenija v tej smeri marsikaj postori. Je tudi med ambicioznejšimi državami kar zadeva ogljični odtis in vseh drugih okoljevarstvenih zadev. Če pa se bodo le majhne države trudile izboljšati svet, se to seveda ne bo zgodilo. Potrebno je zavedanje velesil in tistih držav, ki največ prispevajo k onesnaževanju in dogodkom, ki smo jim priča. Pri tem nas lahko skrbi Brazilija."

Slovenija vzpostavlja dolgoročno in stabilno zasnovo podnebne politike do leta 2050, ki temelji na zavezah pariškega sporazuma, aktualnih znanstvenih dognanjih, predvsem Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC), ter na evropski strateški dolgoročni viziji za uspešno, sodobno, konkurenčno in podnebno nevtralno gospodarstvo. Glavni cilj je doseči ogljično nevtralnost do leta 2050.

Več iz rubrike