V tretjem četrtletju BDP letno višji za 3,4 odstotka

Gospodarska rast se po visoki dinamiki v prvi polovici leta zelo umirja, gradbeništvo pa celo presega številke iz prejšnjega četrtletja, ugotavlja Surs.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

Slovensko gospodarstvo se očitno ohlaja. V tretjem četrtletju je bil bruto domači proizvod na letni ravni sicer višji za 3,4 odstotka, a je bilo zaznati umirjanje gospodarske aktivnosti. V primerjavi z drugim četrtletjem se je namreč BDP po sezonsko prilagojenih podatkih celo skrčil za 1,4 odstotka, glede na isto četrtletje lanskega leta pa je bil letno višji za 3,9 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs).

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Ugotovitve KPK kršiteljem zapirajo vrata državnih družb

Zakon o SDH prinaša zaostrovanje pogojev za nadzornike in člane uprav državnih družb.

Banka Slovenije zaradi tveganj uvaja ukrep za povečanje kapitala bank

S proticikličnim blažilnikom bodo banke morale v prihodnjih 12 mesecih zagotoviti več kapitala, ena od možnosti je tudi zadržanje dela letošnjih dobičkov.

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.