V Švici danes referendum o morebitni odpravi ukrepov

V Švici je danes potekal referendum o odpravi nekaterih omejitev v povezavi s covidom-19. Podobno glasovanje je sicer potekalo že junija.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

V Švici je danes potekal referendum o odpravi nekaterih omejitev v povezavi s covidom-19. Gre za drugo glasovanje o vladnem odzivu na epidemijo v manj kot šestih mesecih. Junija je 60 odstotkov volivcev odobrilo podaljšanje nacionalnih ukrepov. Tudi tokrat so volilvci ukrepe podprli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob napetem ozračju, ki vlada v državi, so opazovalci opozarjali, da bi današnje glasovanje lahko zaostrilo napetosti in celo sprožilo silovit odziv nasprotnikov cepljenja, če rezultati ne bi šli v njihovo korist.

image_alt
V kakšnih stanovanjih živijo Nemci in Avstrijci?

Nasprotniki ukrepov vztrajali pri ponovnem glasovanju

Nasprotniki ukrepov so vztrajali, da je potrebno novo glasovanje o spremembah zakona o covidu, ki med drugim zagotavljajo pravno podlago za covidno potrdilo, ki označuje, da je oseba cepljena, prebolela ali negativna na testu. Dejali so, da covidno potrdilo, ki je od septembra potrebno za dostop do restavracij in drugih notranjih javnih prostorov, ustvarja sistem 'apartheida'.

»Ta zakon je diskriminatoren. Ustvaril bo družbo dveh hitrosti,« je dejala Agnes Aedo, tiskovna predstavnica skupine Prijatelji ustave, ki je sprožila referendum.

Kot kažejo volilne projekcije, ki jih je objavil švicarski inštitut za javnomnenjske raziskave GSF Bern, naj bi zakon o ukrepih proti pandemiji covida-19 podprlo 63 odstotkov volivcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjeni zakon med drugim daje pravno podlago za uporabo covidnega potrdila, ki vsebuje podatke o tem, ali je oseba bila cepljena oziroma je prebolela covid-19.

image_alt
Zgodovinski trenutek: Najhitrejše električno vozilo je letalo

Več iz rubrike

aktualno

V Veliki Britaniji kmalu poskusna uvedba štiridnevnega delovnika

V okviru pilotnega projekta bo 30 britanskih podjetij uvedlo preizkusni štiridnevni delovni teden. Delavci bodo pri tem obdržali polno plačo.

aktualno

Spremembe pri igrah na srečo pripravljene na potrditev

Pripravljen je predlog novele zakona o igrah na srečo, ki med drugim prinaša delno liberalizacijo tega področja ter spremembe pri dodeljevanju koncesij.

aktualno

World Economic Forum: EU o mikročipih, Rusiji in zaupanju

Na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) sta o namerah Evropske unije in Nemčije spregovorila predsednica Evropske komisije in novi nemški kancler.

aktualno

World Economic Forum: Dostopnost do interneta za revnejše države

Veterani iz industrije so na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) razpravljali o dostopnosti do interneta za revnejše države.

Komentarji: