Spet premikamo kazalce na uri in spimo več. Koliko časa še?

V zakonodajnih telesih EU trenutno poteka obravnava predloga Evropske komisije za ukinitev premikanja ure. A dogovora verjetno še nekaj časa ne bo.
Fotografija: V nedeljo, 27. oktobra, bomo prešli s poletnega časa na zimskega in spali uro dlje. Foto: Reuters
Odpri galerijo
V nedeljo, 27. oktobra, bomo prešli s poletnega časa na zimskega in spali uro dlje. Foto: Reuters

Evropska zakonodaja narekuje, da kazalce za uro naprej premaknemo zadnjo nedeljo v marcu in potem spet nazaj zadnjo nedeljo v oktobru. S tem bi menda kar najbolj izkoristili dnevno svetlobo in zaradi tega privarčevali pri porabi energije. A vpliv premikanja ure se na gospodarski ravni ni izkazal kot bistven, niti ni podatkov, da bi bilo zaradi (ne)premikanja ure manj ali več prometnih nesreč, na kar so namigovali mnogi nasprotniki poenotenju časa. Še najbolj je sprememba, ki smo jo vestno počeli dvakrat na leto že zadnjih trideset let in še več, vplivala na posameznikov bioritem kot pomanjkanje spanca in koncentracije.

Ureditev sezonskega premikanja ure (marca in oktobra) je tako zadnja leta netila mnoge argumentirane polemike in naletela na številne kritike, celo pobude za njeno odpravo. Na to temo je tako Evropski parlament sprejel resolucijo in pozval Evropsko komisijo k ukrepanju. Slednja je tako septembra 2018 objavila predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta o opustitvi premikanja ure na poletni oz. zimski čas in razveljavitvi evropske direktive o premikanju ure, je zapisano na spletni strani ministrstva za infrastrukturo.

Namen tega predloga je ukinitev sezonskega premikanja ure in prehod na stalni čas, ki si ga države članice sicer samostojno izbirajo. Evropska komisija je predlagala, da bi premikanje ure ukinili že leta 2019, vendar se je že po uvodnih razpravah v Svetu EU izkazalo, da to ni izvedljivo in da bo za dogovor med državami članicami in v Evropskem parlamentu potrebnega več časa. Poleg tega so tudi različni deležniki pozvali k daljšemu prehodnemu obdobju, da se lahko prilagodijo na nov pravni režim, so še zapisali na ministrstvu.
 

Pa Slovenija?


Slovenska zakonodaja, ki ureja sezonsko premikanje ure, temelji prav na evropski direktivi o premikanju ure. Stališče k predlogu nove direktive je sprejela na seji sržavnega zbora decembra 2018 in načeloma podpira ukinitev premikanja ure pod določenimi pogoji, zlasti uskladitvi stalnega časa med sosednjimi državami članicami in po ustreznem prehodnem obdobju.

»Trenutno v zakonodajnih telesih EU poteka obravnava predloga Evropske komisije za ukinitev premikanja ure. Dogovora o predlogu pa ne pričakujemo pred koncem 2019,« so še zaključili odgovor državljanu. To bo kmalu.

Več iz rubrike