Ustavitev premikanj ure prestavljeno na 2021

V Evropski uniji bomo premikanje ure ukinili šele leta 2021, države članice pa se bomo samostojno odločile, ali bomo izbrale zimski ali poletni čas.
Fotografija: Foto Pexels
Odpri galerijo
Foto Pexels

Jean-Claude Juncker je lansko leto v pristojnem odboru Evropskega parlamenta odprl debatno polje o morebitni prekinitvi premikanja ure glede na zimski oziroma poletni čas. V raziskavi je sodelovalo nekaj več kot štiri in pol milijonov Evropejcev (od skupno 510 milijonov) in kar 84 odstotkov vprašanih je glasovalo za ukinitev premika ura.

Ker so predlog sprejeli tudi evroposlanci s 23 glasovi za in 11 proti, bo predlog stopil v veljavo. To naj bi se sicer moralo zgoditi že letos, a so zadevo prestavili za dve leti.

Države članice se bodo odločile same, ali bodo za stalno uvedle zimski ali poletni čas. Lansko javno posvetovanje je pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki so se večinsko izrekli za poletni čas, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega.

Članice EU, ki so sicer razvrščene v tri različne časovne pasove, so v zadnjem stoletju uvedle poletni čas, da bi prihranile energijo, predvsem v času vojne ali med naftno krizo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.

Več iz rubrike

Rimac Technology bo razvil in proizvedel baterijske sisteme za Skupino BMW

To sodelovanje predstavlja ključni trenutek v rasti podjetja Rimac Technology.

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.