V Petrolu še dva nova člana uprave

Z današnjim imenovanjem se tako zaključuje burno kadrovsko dogajanje zadnjih mesecev v Petrolu.
Fotografija: Drobne Popovićeva vodenje podjetja začasno prevzela 25. oktobra.
Odpri galerijo
Drobne Popovićeva vodenje podjetja začasno prevzela 25. oktobra.

Po januarskem imenovanju Nade Drobne Popovič za predsednico uprave Petrola s polnim mandatom je nadzorni svet energetske družbe v ponedeljek za petletni mandat imenoval celotno tričlansko upravo. Z današnjim dnem tako vajeti v Petrolu prevzema Drobne Popovičeva, 11. marca pa se ji bosta pridružila še Matija Bitenc in Jože Bajuk, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Do nastopa mandata dodatnih dveh novih članov uprave bo kot članica še naprej delovala Danijela Ribarič Selaković, medtem ko ima delavska direktorica Ika Krevzel Panić mandat do 10. decembra letos, so iz Petrola sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Drobne Popović, ki se je po sporazumnem odstopu treh nekdanjih članov uprave na čelu s Tomažem Berločnikom v upravo kot začasna predsednica zavihtela z mesta prve nadzornice, je zaradi dokončnega imenovanja na vrh enega od največjih podjetij v državi odstopila iz nadzornega sveta.

Novi član uprave Bitenc je po navedbah iz Petrola univerzitetni diplomirani ekonomist z opravljenim magisterijem in licenco specializacije v finančni stroki CFA. Nazadnje je sicer deloval kot višji menedžer v oddelku finančnega svetovanja v družbi Deloitte Slovenija.

Bajuk je medtem po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim magisterijem sociologije. Nazadnje je deloval kot direktor investicij v energetskem podjetju Interenergo, ki je del avstrijske skupine Kelag.

Z današnjim imenovanjem se tako zaključuje burno kadrovsko dogajanje zadnjih mesecev v Petrolu. Kot navedeno, je Drobne Popovićeva vodenje podjetja začasno prevzela 25. oktobra, potem ko je nadzorni svet družbe, ki ga je vodila do tedaj, dan prej z Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebernakom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata.

Med razlogi za odhod je uprava skupaj z nadzorniki navedla le razhajanja glede izvajanja strategije družbe, vsebino dogovora o sporazumnem odhodu pa označila za zaupno, kar je vznemirilo tako javnost kot politiko.

Vlada je pojasnila zahtevala od Slovenskega državnega holdinga (SDH), primer je obravnavala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ. SDH je k posredovanju več informacij pozval nadzorni svet Petrola in tudi zahteval sklic skupščine. Delničarji so na njej lahko slišali dve plati zgodbe, nadzornikov in nekdanje uprave, ki sta bili različni.

Nadzorniki so trdili, da uprava namerno ni upoštevala njihovih opozoril, da so izračuni glede načrtovanih investicij in zadolženosti (oboje bi močno presegalo predvidene vrednosti v strategiji družbe) napačni, zaradi česar je izgubila njihovo zaupanje. Nekdanja uprava pa je trdila, da je v izračunih res prišlo do lapsusa, da pa bi se ga dalo popraviti in družbi ne bi nastala škoda, ter dejala, da je nadzornike razumela, da mora s položaja oditi zaradi razhajanja v strategiji, ne zaradi napake.

Drobne Popovičeva je sicer šesta oseba na čelu Petrola v samostojni Sloveniji. Berločnik je bil na čelu Petrola od februarja 2011, ko je nasledil Aleksandra Svetelška. Pred Svetelškom so Petrol po osamosvojitvi Slovenije vodili Marko Kryžanowski, Janez Lotrič in Franc Premk.


Bo Petrol dobil novo stavbo?


Nova uprava Petrola bo pod vodstvom Drobne Popovič strategijo do leta 2025 oblikovala do poletja. Do takrat bo tudi preučila možnosti glede naložbe v novo poslovno stavbo v Ljubljani. "Nova uprava bo nadaljevala transformacijo iz naftnega trgovca v energetsko družbo v povezavi s trajnostjo in mobilnostjo," je napovedala Drobne Popovičeva.

Ambicije Petrola gredo v smer obnovljivih virov, trgovanja in podpore ciljem trajnostnega razvoja," je dodala.
Petrol ima po njenih navedbah cilje postavljene zelo visoko. Letos načrtuje prvič dvig bruto dobička iz poslovanja nad 200 milijonov evrov in dvig čistega dobička nad 100 milijonov evrov.

Ambiciozna je tudi strategija, ki velja do leta 2022. Ker določenih prevzemov na področju mobilnosti nismo izpeljali, bomo morali izpad nadomestiti v osnovni dejavnosti, ki je še vedno dobičkonosna, je napovedala.

"Tako pri osnovnem poslu kot v vsaki dejavnosti, ki jo bomo dodali, želimo biti najboljši," je poudarila in razkrila, da bo v ospredju energetika, na tem področju v naslednjih petih letih načrtujejo največje investicije izdatke. Zadolževanje bo po njenih zagotovilih ostalo v mejah 1,5- do 2,5-kratnika neto dolga na bruto dobiček iz poslovanja.

Veliko prostora nova uprava tako vidi v rasti osnovne dejavnosti in energetike, medtem ko na področju mobilnosti na kratek rok neke rasti še ne bo. "Ko bo prišlo do resne transformacije v mobilnosti, pa moramo biti pripravljeni," je menila. Na področju obnovljivih virov Petrol stavi na veter, sonce, tudi hidrologijo, in sicer tako na domačem trgu kot v regiji.
 

Več iz rubrike

Komentarji: