V Kopru pričakujejo 41 potniških ladij z okoli 61.000 potniki

Po skrčenju seznama zaradi epidemije covida-19 imajo na koprskem potniškem terminalu zaenkrat v letošnji sezoni napovedanih 41 potniških ladij.
Fotografija: Foto: Dušan Grča
Odpri galerijo
Foto: Dušan Grča

V Luki Koper poudarjajo, da je panoga globalno še vedno v krču, številke pa se dnevno spreminjajo. Tako je bil seznam prihodov ladij za leto 2021 sredi lanskega leta, ki ga je povsem zaznamovala epidemija, »dolg« kar 88 ladij in okoli 130.000 potnikov. Kasneje se je skrčil oziroma se še vedno krči v skladu z odpovedmi ladjarjev, so za STA priznali v Luki Koper, kjer zaenkrat še niso potrdili datuma prihoda prve letošnje potniške ladje.
 
Foto:Šuligoj Boris
Foto:Šuligoj Boris


Glede ukrepov v zvezi z epidemijo covida-19 v Luki poudarjajo, da so ti odgovornost in interes ladjarja ter ne vplivajo toliko na delo potniškega terminala, razen v delu posameznih omejitev ali zaščitnih ukrepov, ki bodo v tistem trenutku veljali, kot npr. prehod čez šotor, v katerem se izvaja kontrola potnikov, z maskami in razkuženimi rokami ter ohranjanje razdalje.
 
image_alt
Za ceno stanovanja si lahko kupite sanjski otok

Panogo pomorstva je lani močno zaznamovala pandemija covida-19, saj po več letih naraščanja števila ladij za križarjenje v koprsko pristanišče ni priplula niti ena ladja. Leto prej pa je bilo po podatkih Luke Koper za potniški terminal rekordno, saj so zabeležili 115.581 potnikov in 72 prihodov potniških ladij.
 
Foto Vesmin Kajtazovič
Foto Vesmin Kajtazovič


Koprski potniški terminal Koper je od osrednjega mestnega trga oddaljen le 200 metrov in razpolaga s 420 metri obale za privezovanje potniških ladij, izhaja iz podatkov na spletni strani Luke.
 
 

Več iz rubrike

Banka Slovenije zaradi tveganj uvaja ukrep za povečanje kapitala bank

S proticikličnim blažilnikom bodo banke morale v prihodnjih 12 mesecih zagotoviti več kapitala, ena od možnosti je tudi zadržanje dela letošnjih dobičkov.

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.