Uber z upočasnjenim tempom pelje proti borzi

V poslovnem letu 2018 je Uber v primerjavi z letom prej povečal prihodke za 42 odstotkov na 11,3 milijarde dolarjev in ustvaril skoraj eno milijardo dolarjev čistega dobička.
Fotografija: Podrobnosti, kot so točen datum uvrstitve Uberjevih delnic na borzo, in koliko denarja želi družba zbrati s tem, za zdaj še niso znane. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Podrobnosti, kot so točen datum uvrstitve Uberjevih delnic na borzo, in koliko denarja želi družba zbrati s tem, za zdaj še niso znane. Foto: Reuters

Platforma za posredovanje prevozov Uber namerava svoje delnice uvrstiti na borzo. Prospekt, ki ga je družba objavila po četrtkovem zaključku trgovanja na Wall Streetu, navaja ugodne rezultate v lanskem poslovnem letu, a ti so predvsem posledica enkratnih prihodkov iz začetka leta. V nadaljevanju je Uber beležil izgubo.

V poslovnem letu 2018 je Uber v primerjavi z letom prej povečal prihodke za 42 odstotkov na 11,3 milijarde dolarjev in ustvaril skoraj eno milijardo dolarjev čistega dobička. Vendar pa je ta posledica enkratnih prihodkov od prodaje delov mednarodnega poslovanja v prvem četrtletju leta 2018, ki so zaslužni za četrtletni dobiček v višini 3,75 milijarde dolarjev.

V preostalih četrtletjih lanskega poslovnega leta je Uber beležil le izgube: dvakrat po približno 890 milijonov dolarjev in enkrat skoraj milijardo dolarjev. V celem letu 2018 je izguba pred obrestmi, davki in amortizacijo znašala 1,85 milijarde dolarjev.
Prav tako je treba omeniti, da so prihodki od posredovanja prevozov v zadnjih treh četrtletjih leta 2018 po skoraj eksplozivni rasti v predhodnih letih ostali praktično nespremenjeni, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. V vsakem četrtletju jih je bilo za po približno 2,3 milijarde dolarjev.



Prek Uberja je bilo v zadnjem četrtletju 2018 rezerviranih 1,5 milijarde voženj, na platformi pa je bilo aktivnih 3,9 milijona voznikov.

Podjetje Uber se ukvarja tudi z dostavo hrane, posredovanjem pri najemu tovornih vozil in izposojo električnih koles. Vodstvo načrtuje, da bi v svojo aplikacijo združili vse razpoložljive oblike mobilnosti. Skupaj ima Uber pri vseh svojih storitvah 91 milijonov aktivnih uporabnikov.

Podrobnosti, kot so točen datum uvrstitve Uberjevih delnic na borzo, in koliko denarja želi družba zbrati s tem, za zdaj še niso znane. Po podatkih finančne agencije Bloomberg si želi Uber od prve javne ponudbe delnic doseči približno deset milijard dolarjev izkupička.

Več iz rubrike