Uber mora plačati kazen v višini 180.000 evrov

Uber bo moral taksistom povrniti škodo zaradi nelojalne konkurence, je sklenilo francosko sodišče.
Fotografija: Foto: MIKE BLAKE / Reuters
Odpri galerijo
Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Francosko sodišče je sklenilo, da bo moralo podjetje Uber povrniti škodo francoskim taksistom. Njihov posel naj bi namreč trpel zaradi njegovih storitev, s čimer je prišlo do nelojalne konkurence. Šlo naj bi za znesek v višini 180.000 evrov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je razsodilo na podlagi civilne tožbe, ki jo je vložilo 910 taksistov in njihova zveza. Tožba se nanaša na Uberjevo storitev UberPop, ki je bila aktualna v letih 2014 in 2015. Njen namen je bil potnike povezati z nelicenciranimi vozniki.
image_alt
Mark Zuckerberg prepričan, da bodo ljudje kmalu 'živeli' v Facebooku

Taksisti so v tožbi navedli, da morajo kot profesionalni vozniki plačati za vaje vožnje in pridobiti ustrezne licence, ki jim omogočajo opravljanje njihovega dela. Vse skupaj lahko v Parizu stane tudi več kot 100.000 evrov. Neprofesionalni vozniki, ki delajo pri Uberju, naj tovrstnih stroškov ne bi imeli. Uber je to zanikal in dejal, da morajo imeti od leta 2015 tudi njihovi vozniki licence, zato naj bi bil njihov položaj podoben kot pri taksistih.
 

Uber vsakemu taksistu 192 evrov, pariški zvezi voznikov taksijev pa 5000 evrov


Uber bo moral skladno z odločitvijo sodišča vsakemu taksistu plačati 192 evrov, pariški zvezi voznikov taksijev pa 5000 evrov. Christophe Jacopin, vodja zveze taksijev, je zadovoljen s odločitvijo. Prepričan je, da bo ta tudi drugim platformam onemogočila nudenje nezakonitih prevozov.
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

To sicer ni prvič, ko je Uber France izgubil tožbo. Nekaj podobnega se je zgodilo že decembra 2015, ko je ta izgubil tožbo na kazenskem sodišču. To ga je namreč spoznalo za krivega zavajajočih poslovnih praks, s čimer mu je naložilo 150.000 evrov kazni, še navaja francoska tiskovna agencija.

Več iz rubrike