Turčija zgradila najdaljši viseči most med Evropo in Azijo

Vozila, ki so potovala med azijskim in evropskim delom Turčije, so prej za to razdaljo potrebovala kar pet ur, zdaj pa bo potovanje trajalo le šest minut.
Fotografija: FOTO: Presidential Press Office / Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Presidential Press Office / Reuters

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je v petek, 18. marca, otvoril ogromen viseči most čez turško ožino Dardanele, ki je zadnji v vrsti velikih infrastrukturnih projektov, ki jih je v svojih dveh desetletjih, odkar je na oblasti, postavil na prvo mesto. Most Canakkale 1915 je tako postal najdaljši viseči most na svetu. Yapi Merkezi v konzorciju z družbo Özaltin in vodilnim partnerjem Kolektor CPG gradi drugi tir v Sloveniji.

Erdoganovi mega projekti

Most Canakkale 1915, ki povezuje evropsko in azijsko obalo Turčije, so zgradila turška in južnokorejska podjetja z 2,5 milijarde evrov vredno naložbo. Ima najdaljši glavni razpon, torej razdaljo med dvema stolpoma, med vsemi visečimi mostovi na svetu.

image_alt
Mega projekti, ki bodo preoblikovali Afriko

Takšni mega projekti, vključno z novim istanbulskim letališčem, železniškimi in cestnimi predori pod istanbulsko Bosporsko ožino in mostom čez njo, so bili osrednji Erdoganovi dosežki, odkar je njegova politična stranka AK leta 2002 prišla na oblast. »Ta dela bodo državi še dolga leta prinašala dobiček,« je dejal Erdogan na otvoritveni slovesnosti ob obletnici osmanske pomorske zmage nad francoskimi in britanskimi silami v Dardanelah med prvo svetovno vojno leta 1915.

FOTO:  Reuters
FOTO:  Reuters

Po navedbah Reutersa Erdogan meni, da imajo ti projekti velike zasluge pri tem, da Turčija napreduje na področju naložb, delovne sile in izvoza. Lani so sicer začeli izvajati projekt, ki so ga prej imenovali »nori projekt«. Gre za 13,5 milijarde evrov vreden kanal v Istanbulu, s katerim naj bi razbremenili obremenjeno Bosporsko ožino. Kritiki so pred začetkom dvomili o izvedljivosti projekta zaradi gospodarskih težav Turčije, okoljskih tveganj in nasprotovanja javnosti.

Erdoganova priljubljenost pada

Pred državnozborskimi volitvami, načrtovanimi za leto 2023, so javnomnenjske raziskave sicer pokazale padec priljubljenosti Erdogana in njegove stranke AK, kar povečuje možnosti opozicije, da ga odstavi. Glavna opozicijska stranka CHP je kritizirala morebitne stroške mostu za javno blagajno, po poročanju medijev pa naj bi sporazum o gradnji, upravljanju in prenosu vključeval letno jamstvo za plačilo 380 milijonov evrov upravljavcem ali skupno šest milijard evrov v času trajanja sporazuma.

image_alt
Carl Icahn napoveduje, da se bo tiskanje denarja slabo končalo

Erdogan je dejal, da bo cena za uporabo mostu za osebna vozila znašala 200 lir oziroma približno 12 evrov. Dela na projektu mostu čez Dardanele so se začela marca 2017, pri gradnji pa je sodelovalo več kot 5000 delavcev.

Srednji razpon mostu, dolg 2023 metrov, je povezan s 100. obletnico Turške republike, ki bo leta 2023. Poleg treh mostov, zgrajenih v Istanbulu, je to četrti most, ki povezuje evropsko in azijsko obalo v Turčiji. Njegovi stolpi so visoki 318 metrov, skupna dolžina mostu pa je 4,6 kilometra, vključno s pristopnimi viadukti.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Več iz rubrike