TikTok v preiskavi zaradi sporne vsebine v povezavi z zlorabo otrok

Med letoma 2019 in 2021 se je število preiskav v zvezi z izkoriščanjem otrok, povezanih s TikTokom, povečalo za sedemkrat.
Fotografija: TikTok v preiskavi zaradi sporne vsebine povezane z zlorabo otrok. Foto: Dado Ruvic/REUTERS
Odpri galerijo
TikTok v preiskavi zaradi sporne vsebine povezane z zlorabo otrok. Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Vedno bolj priljubljena aplikacija TikTok je pod drobnogledom ameriških vladnih agencij. Družabno omrežje preiskujejo zaradi domneve, da se težko spopada s poplavo novih vsebin in je zato idealna podlaga za spolne zlorabe otrok.

image_alt
Nevarno: TikTok ponuja oglase za čudežna zdravila in samodiagnoze

Odstranili 96 odstotkov spornih vsebin

Obvladovanje spolnih plenilcev je izziv za vsa družbena omrežja, vendar je TikTok zaradi velikega števila mlajših uporabnikov še bolj ranljiva tarča. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost preiskuje, kako TikTok obravnava gradivo o spolnih zlorabah otrok, prav tako pa naj bi po navedbah Financial Timesa, aplikacijo preiskovalo ministrstvo za pravosodje.

Vodja enote za preiskovanje zlorabe otrok na oddelku za kibernetsko nacionalno varnost Erin Burke meni, da je TikTok odličen kraj za spolne plenilce za spoznavanje in nagovarjanje otrok.

Na kaj morajo naši otroci paziti na internetu. FOTO: sakkmesterke/Getty Images/iStockphoto
Na kaj morajo naši otroci paziti na internetu. FOTO: sakkmesterke/Getty Images/iStockphoto

TikTok odgovarja: »TikTok ne dopušča vsebin, ki vsebujejo spolne zlorabe otrok. Ko odkrijemo kakršen koli poskus objave, pridobivanja in širjenja sumljivega gradiva, odstranimo vso vsebino, zapremo vse račune in hkrati poročamo pristojnim organom. Po potrebi pa tudi sodelujemo z organi pregona.«

Po njihovih besedah naj bi odstranili 96 odstotkov vsebin, ki so kršile njihova pravila o varnosti otrok, še preden so prišle do uporabnikov.

Globoko zavezani varnosti otrok

Financial Times je pri organih pregona in skupinah za varnost otrok preveril, kakšna je bila vsebina, ki se je pridobivala in prodajala prek zasebnih računov z deljenjem gesla med žrtvami in plenilci. V javnih videih, uporabniških imenih in biografijah so uporabljene kode, nezakonita vsebina pa je naložena z uporabo funkcije »samo jaz«, kjer so video posnetki vidni samo prijavljenim v profil.

image_alt
Smo sredi kibernetske vojne. Ste pripravljeni?

Borka za varnost otrok Seara Adair je sporno vsebino na TikToku označila, vendar je dobila odgovor, da eden izmed videoposnetkov ne krši pravil, zato je vse skupaj prijavila ameriškim organom pregona.

»TikTok nenehno govori o uspešnosti svoje umetne inteligence, vendar se skoznjo izmuzne očitno gol otrok,« je razočarana Adairjeva.

TikTok je pravi, da so globoko zavezani varnosti in dobremu počutju mladoletnikov, zato varnost mladih vključujejo v svoje politike, privzeto omogočajo nastavitve zasebnosti in varnosti na najstniških računih ter omejujejo funkcije glede na starost.

Na TikToku vsebine ustvarja več kot milijardo uporabnikov, zato se 10.000 človeških moderatorjev težko spopada s tokom vsebin, menijo poznavalci.

Družba TikTok, ki je v lasti kitajske družbe ByteDance, je lani prijavila skoraj 155.000 videoposnetkov, medtem ko je imel Instagram z enakim številom uporabnikov, skoraj 3,4 milijona prijav. TikTok lani od NCMEC (Nacionalni center za pogrešane in izkoriščene otroke) ni prejel nobene zahteve za odstranitev, v nasprotju s konkurenčnimi družbami, še navaja Financial Times.

image_alt
Ali lahko pametne naprave posegajo v našo zasebnost?

Več iz rubrike