TikTok odpovedal prodajo Microsoftu, v partnerstvo z Oracle

Platforma TikTok je še vedno v središču spora med ZDA in Kitajsko. Zaradi Trumpove grožnje o prepovedi delovanja, zdaj verjetno v roke ameriškega Oracle.
Fotografija: TikTok bo kot kaže prodan Oraclu in ne Microsoftu, kot je bilo mošljeno še prejšnji teden. Nov rok prodaje je sredina novembra. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
TikTok bo kot kaže prodan Oraclu in ne Microsoftu, kot je bilo mošljeno še prejšnji teden. Nov rok prodaje je sredina novembra. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Ustanovitelj in lastnik TikToka, pekinško podjetje ByteDance se je odločilo za sklenitev tehnološkega partnerstva z ameriško korporacijo Oracle, poročajo mediji čez lužo.


Zasuk pri prodaji


Še prejšnji teden se je zdelo, da bo nadzor nad dejavnostmi TikToka v ZDA prevzel Microsoft, vendar je ByteDance njihovo ponudbo zavrnilo. TikTok gre v roke Oracla, s sklenitvijo partnerstva pa Kitajci upajo, da ne bo prišlo do ukinitve delovanja na ameriških tleh.

Novico o zavrnitvi ponudbe je Microsoft sporočil v nedeljo, ko so v sporočilu za javnost zapisali: »ByteDance nas je danes obvestil, da dejavnosti TikToka v ZDA ne bodo prodali Microsoftu. Ob tem smo še vedno prepričani, da bi bila naša ponudba koristna tako za uporabnike TikToka, kot za državno varnost.«Številni viri že navajajo, da je ByteDance imenoval Oracle kot svojega tehnološkega partnerja, čeprav nakup še ni izveden - nakupa zaenkrat še niti niso podprli pri kitajskemu lastniku TikToka. Kitajska spremenjena odločitev glede prodaje pa zagotovo pomeni, da je Oracle ostal praktično edini ponudnik za nakup ameriškega dela TikToka. Nakup sicer podpira tudi predsednik Donald Trump in pa skupina ameriških investitorjev v ByteDance.
 

Turbolenten teden pogajanj


Pravi razlog zakaj so kitajski lastniki zavrnili Microsoftovo ponudbo še ni znan, saj so se pri ByteDancu zavili v molk. Je pa Wall Street Journal prejšnjo sredo med drugim poročal, da se ByteDance z ameriško vlado pogaja o dogovorih, ki bi preprečili celotno prodajo ameriškega dela TikToka.


Predsednik Trump je pred tedni kot rok za prodajo TikToka navedel 15. september, od takrat pa je vmes sprejel kar dva državna ukaza, ki sta omenjen rok prestavila. Prvo se je ta zamaknil za pet dni, zdaj pa imajo čas do sredine Novembra.
 

Oracle potrdil namero vstopa v partnerstvo


Ameriško računalniško podjetje Oracle je v ponedeljek tudi uradno potrdilo novico, da namerava s kitajskim ByteDanceom vstopiti v partnerski odnos.

Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je pred Oraclovo potrditvijo sporočil, da so konec tedna od podjetja dobili predlog, naj Tiktok postane podjetje s sedežem v ZDA, sedaj pa si bodo vzeli teden dni časa, da ga preučijo.

Ker je Tiktok tuje podjetje, o njegovi usodi v ZDA odloča poseben Odbor za tuje investicije, ki ga lahko prepove iz razlogov nacionalne varnosti. Po Mnuchinovih besedah želijo zagotoviti, da bodo ameriški podatki varni, in se bodo o tem pogovarjali z Oraclovo tehnično ekipo.

Mnuchin je ob tem namignil, da bi bil posel dober za Trumpa, ki bi se lahko pohvalil, da je poskrbel za nova delovna mesta. Povedal je, da bi selitev sedeža TikToka kot globalnega podjetja v ZDA ustvarila kar 20.000 novih delovnih mest.
Po izraženi skrbi nad morebitnim vohunjenjem Kitajcev v ZDA, je zdaj priljubljeno omrežje TikTok prisiljeno prodati svoje ameriške dejavnosti. FOTO: Shutterstock
Po izraženi skrbi nad morebitnim vohunjenjem Kitajcev v ZDA, je zdaj priljubljeno omrežje TikTok prisiljeno prodati svoje ameriške dejavnosti. FOTO: Shutterstock

Razlog za prodajo


Skrb nad kitajskim vohunjenjem v Beli hiši izražajo že dalj časa, obtožbe pa se samo stopnjujejo. Če so sprva bila na udaru kitajska podjetja, je ameriška vlada prejšnji teden vizume odvzela še kitajskim študentom. Ti naj bi predstavljali veliko grožnjo ZDA, saj slednje sumijo, da sodelujejo s kitajsko vojsko in za njih celo vohunijo.

Grožnjo že dalj časa predstavlja tehnološko podjetje Huawei, to pa je na obisku v Sloveniji še enkrat več opozoril ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Pri tem je velik poudarek na opremi, ki jo kitajski tehnološki velikan ponuja zahodnemu trgu.

Tudi pri uporabi priljubljene aplikacije za snemanje videev TikTok je izražena velika mera skepticizma s streni ameriške vlade. Američane namreč skrbi, da bi podatki, ki jih pridobiva TikTok, lahko uporabila kar kitajska vlada. Takšne skrbi in obsodbe so pri podjetju ByteDance, ki upravlja TikTok že zavrnili, vendar pa predsednik Trump razlag ni sprejel ravnodušno in še naprej zahteva prodajo ameriškega dela podjetja.

Več iz rubrike