Davos 2021: Pred nami so neizogibne spremembe

Letos se odvija že 51. Svetovni gospodarski forum. Tokrat v virtualni obliki. Poudarek je predvsem na življenju po pandemiji.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Ruben Sprich
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Ruben Sprich

25. januarja se je začel že 51. Svetovni gospodarski forum, ki velja za eno najvplivnejših konferenc na svetu. Dogodek je prejšnja leta potekal v Švici v Davosu, tokrat pa bo zaradi pandemije organiziran v virtualni obliki.

Dogodka se bo udeležilo več kot 1500 voditeljev, predstavnikov gospodarstva in civilne družbe iz 60 držav. Tema tokratne konference se bo vrtela okoli apokaliptičnega dogajanja, ki smo mu bili zaradi pandemije priča v zadnjih 12 mesecih. Govorilo se bo o izzivih, s katerimi se spopadamo, in možnih rešitvah zanje.

FOTO: AFP Fabrice Coffrini
FOTO: AFP Fabrice Coffrini
Posledice pandemije vsekakor ne bodo blage, poleg njih pa bo treba reševati še problematike v zvezi s podnebnimi spremembami, finančno krizo ter socialno in ekonomsko neenakostjo. Te problematike se bodo zaradi aktualnih razmer verjetno še poglobile.

Stališče Svetovnega gospodarskega foruma v zvezi z reševanjem obsežnih kriz, kot je tokratna, je, da ne gre zgolj za uvedbo gospodarskih reform, podnebnih ukrepov ali sprejemanje ukrepov za zmanjševanje posledic pandemije. Smiselno se je sicer posluževati vseh navedenih orodij, vendar pa je ključna tudi njihova kombinacija in drugi spremljajoči smiselni ukrepi. Njihov cilj bi moral biti usmerjen v spreminjanje družbe, ki bi s tem postala bolj vključujoča in kohezivna. Vzpostaviti bi bilo potrebno ravnovesje med okoljsko in socialno trajnostjo.
 

Obsežnost krize bo zahtevala drastične ukrepe


Virtualni Svetovni gospodarski forum bo potekal do petka, sodelujoči pa bodo osredotočeni na to, kako povrniti zaupanje in oblikovati politike ter partnerstva, ki bodo potrebni v letošnjem letu, so na spletni strani navedli organizatorji. Slednji poudarjajo, da je v trenutni situaciji ključnega pomena med javnostjo ponovno vzpostaviti zaupanje. To je bilo namreč zaradi nepravilnega oziroma nerodnega ravnanja vlad med pandemijo - porušeno.


Po koncu pandemije se pričakuje obsežna kriza še posebej na področju gospodarstva. Upanje vlivajo ukrepi, s katerimi bomo lahko vsaj delno sanirali nastalo škodo. Ključno vprašanje letošnje konference je, če se bo zaradi vsega skupaj razvila nova oblika globalizacije.

Vsekakor se obeta nova doba. Pri tem bo treba dajati poudarek ukrepom za omejitev posledic podnebnih sprememb. Zagotoviti pa bo treba tudi čim bolj trajnostno svetovno gospodarstvo. Še naprej si bo treba prizadevati za bolj enakomerno razporeditev premoženja med ljudmi. Hkrati je treba ubrati boljšo preventivno strategijo v primeru vnovičnega pojava pandemije.

Spletna konferenca z naslovom Ključno leto za obnovo zaupanja bo sicer uvod v majsko zasedanje, ko se bo Svetovni gospodarski forum iz Davosa, kjer se odvija od njegove ustanovitve leta 1971, preselil v Singapur.
 

Več iz rubrike