Svetovalec v pekinškem hramu učenosti bo tudi Tim Cook

Tim Cook tudi v izvršnem odboru ene prestižnejših kitajskih ekonomskih fakultet.
Fotografija: Tim Cook ni prvi Američan iz Silicijeve doline, ki je prišel v Peking kot svetovalec. Foto: Reuters
Tim Cook ni prvi Američan iz Silicijeve doline, ki je prišel v Peking kot svetovalec. Foto: Reuters

Na prestižni pekinški ekonomski fakulteti Tsingua bo naslednja tri leta v svetovalnem odboru tudi izvršni direktor tehnološkega giganta Apple Tim Cook. Ob imenovanju na novo funkcijo je imel Cook na fakulteti tudi krajši govor, kjer je zagotovil, da bo naslednja tri leta predano opravljal dejavnosti, ki jih bo imel, in skrbel za razvoj fakultete.

Tim Cook ni prvi Američan iz Silicijeve doline, ki je prišel v Peking kot svetovalec, tam je bil že ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg in izvršni direktor Microsofta Satya Nadella. Med elitnimi imeni so se znašli tudi zdaj upokojeni ustanovitelj Alibabe Jack Ma, in izvršni direktor JPMorgan Jamie Dimon.

Študentom prestižne pekinške ekonomske fakultete Tsingua se bo s Cookovim prihodom kar samo smejalo. Foto: Reuters
Študentom prestižne pekinške ekonomske fakultete Tsingua se bo s Cookovim prihodom kar samo smejalo. Foto: Reuters
Članstvo v upravnem svetu omogoča zahodnim menedžerjem dostop do vplivnih kitajskih poslovnih ljudi in politikov. A morebiti si prvi mož Appla ni izbral pravega trenutka za tako vlogo, še posebej, ko je pred mesecem dni onemogočil aplikacijo HKMap Live, ki je omogočala hongkonškim protestnikom določati lokacijo somišljenikov. Odločitev je že takrat izzvala mnoge kritike, med njimi, da Apple popušča kitajskim oblastem, četudi se je Cook ob tem branil, da gre le za upoštevanje zakonov, saj so mobilno aplikacijo protestniki zlorabili.
 

Trgovinska vojna ni niti Applu v prid


Prav tako je Apple pred resnim razmislekom o umiku proizvodnje iz Kitajske zaradi vedno hujše trgovinske vojne med obema vključenima velesilama. Del proizvodnje novega iPhona XR je menda že preseljene v Indijo, proizvodnjo strojne opreme pa tudi želijo preseliti s Kitajske v Vietnam. A Kitajska za Apple še vedno predstavlja tisti proizvodni mehurček, kjer nastaja večina bistvenih Applovih izdelkov.

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je že načela sodelovanje z Applom, a podjetje na Kitajskem vseeno še vedno ustvari znatne prihodke. Glede na finančne rezultate v tretjem četrtletju je Apple na Kitajskem ustvaril kar 16 odstotkov vseh svojih prihodkov, kar je skoraj 10 milijard dolarjev.

Več iz rubrike

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

aktualno

Naložbena pobuda za rast in delovna mesta

Kaj imajo skupnega visokotehnološka papirnica na Finskem, ki uporablja obnovljive vire energije, 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji …

Komentarji: