Svet kapitala: Mobing je uničujoč za vse!

V prvi številki poslovnega tednika Svet kapitala, ki ga dobite vsak petek s časnikom Delo, pišemo o mobingu. In zavisti na delovnem mestu. Jima namenimo dovolj pozornosti?
Fotografija: Ana Strnad Hočevar
Odpri galerijo
Ana Strnad Hočevar

V aktualni številki Sveta kapitala preberite o zavisti, ki uničuje delovne time, posameznike in celotna podjetja. Sprašujemo se, ali smo Slovenci bolj zavistni kot drugje po svetu? Dotaknili pa smo se tudi pereče teme - nasilja na delovnem mestu. Mobing je vseprisoten in pogosto podcenjen, škodo pa povzroči vsem - zaposlenim in delodajalcu. Ugotavljamo, da je prijav mobinga v Sloveniji in na sploh po svetu manj kot je primerov. Večina prijav trpinčenja na delovnem mestu pa je še vedno anonimna. Na Inšpektoratu za delo so leta 2015 ugotovili 294 tovrstnih kršitev, naslednje leto 300, lani pa 392. Največ prijav je podanih na Finskem, v Avstriji in na Češkem.

Zapeljali smo se tudi po železniških tirih med Dunajem in Slovenijo, ki predstavlja pomemben svetovni mejnik v zgodovini železnice in je še vedno lahko vzor vsem drugim gorskim železnicam. Te se zdaj ukvarjajo z digitalizacijo. Prepozno?

Se nam obeta tudi avtobusna renesansa? Slovenski potniki vedno bolj zaupajo avtobusom, a avtomobil med Slovenci ostaja cestni kralj. Je za to kriv slab javni prevoz ali slovenska obsedenost z jeklenimi konjički?

Kam izginejo znanstvenice po doktoratu? Namreč, do doktorata ni opaziti pomanjkanja žensk, a po končani izobrazbi in višje ko se vzpenjamo po hierarhični lestvici, vse manj je žensk. Zakaj se to zgodi, smo skušali ugotoviti s sogovornicami iz stroke in akademskih voda.

Pregledali smo tudi modne zapovedi za leto 2019 in trende potovanj in turizma v letu 2019.


Ker vam privoščimo dobro branje!


Več iz rubrike

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

aktualno

Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, enega največjih predstavnikov avtomobilske industrije pri nas, ki zaposluje več kot 5000 ljudi, opozarja, da so pred nami težji časi, kot so bili o…

Komentarji: