Svetovni voditelji o tem kako zagnati gospodarsko rast

Svetovni voditelji na področju financ in politike, so na nedavnem dogodku razpravljali o naslednjih korakih, s katerimi bi ustvarili gospodarsko rast.
Fotografija: Svetovni voditelji so se zbrali, da bi razpravljali kako bodo dosegli gospodarsko rast. Foto: Andrea Comas / Reuters
Odpri galerijo
Svetovni voditelji so se zbrali, da bi razpravljali kako bodo dosegli gospodarsko rast. Foto: Andrea Comas / Reuters

Na seji Svetovnega gospodarskega foruma so razpravljali predvsem o tem, kako bodo gospodarstva v vzponu generirala gospodarsko rast, ki je nujno potrebna za čimprejšnje okrevanje po pandemiji covida-19.

O tem, kje vidijo največje priložnosti in kaj je treba narediti za pravično okrevanje, so spregovorili nekateri največji voditelji, kot je predsednik Fundacije Rockefeller, albanski ministrica za ekonomijo in finance, belgijski premier, japonski minister za ekonomsko in fiskalno politiko in mnogi drugi.
image_alt
Bančni kriminal v Sloveniji; doslej obsojenih 16 bančnikov

Belgija želi reševati probleme glede ponudbe


Belgijski premier Alexander De Croo je povedal, da je zaupanje potrošnikov in zaupanje podjetij na najvišji ravni od leta 2007. Vseeno pa meni, da obstajajo omejitve na strani ponudbe. »Če želimo videti rast in ustvarjanje delovnih mest, se moramo kratkoročno posvetiti stranskim vprašanjem glede ponudbe,« je še dodal.


Premier Belgije je še poudaril, da dolgoročno pričakujejo motnje, a hkrati tudi nekaj prehodov. Upajo le, da ne bo motenj na socialni strani. Dodal je še, da se jim zdi pomembno usposabljanje na delovnem mestu, spremembe regulacije trga in samo osredotočenje na koncentracijo trga.

Singapur


Heng Swee Keat, namestnik vladnega premierja države Singapur, je dejal, da je prednostna naloga države obvladovanje pandemije. Vlade je pozval, naj sodelujejo pri pravični izmenjavi tako informacij kot cepiv.


Pravi, da je pandemija pospešila digitalno revolucijo in da bi radi izkoristili potencial digitalnega gospodarstva. »Najprej moramo uskladiti standarde, omogočiti pretok podatkov in olajšati mednarodne transakcije,« je še dodal. Singapur se zaveda, da je pomembna tudi biotska raznovrstnost, zato želijo preiti na zeleno gospodarstvo, je še povedal Keat.
 

Japonska bo začela sprejemati raznolikost


Kot je povedal Nishimura Yasutoshi, japonski minister za ekonomsko in fiskalno politiko, mora Japonska sprejeti raznolike talente. Predvsem pa odpreti priložnosti za mlajše delavce in tudi ženske.

Afrika: zelena industrializacija


Beata Habyarimana, ministrica za trgovino in industrijo, je povedala, da si Ruanda želi postati država s srednjim dohodkom. Ob tem je opisala vire nekaterih prihodnjih delovnih mest, ki bi lahko pomagali pri okrevanju. »Zelena industrializacija je eden ključnih virov delovnih mest,« še meni Habyarimana in dodaja, da je Afrika v odličnem položaju, da ima naravno industrializacijo in izdelke.

Albanija je za razvoj na podlagi znanja


»Razvoj, ki temelji na znanju je v Albaniji ključnega pomena,« meni Anila Denaj, ministrica za gospodarstvo in finance. Zelo pomembno je poklicno izobraževanje in izpopolnjevanje, je dodala, pri tem pa poudarila, da sta za albansko gospodarstvo zelo pomembna kmetijstvo in predelovalna industrija.

»Najbolj pomembno je dobro sodelovanje,« pravi Švica


Thomas J. Jordan, predsednik upravnega odbora švicarske narodne banke meni, da je najbolj pomembno dobro sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem.

Javni sektor se osredotoča na okvir, medtem ko se zasebni sektor na nove trge. »Vlade se morajo izogibati industrijski politiki, a hkrati pustiti ravnovesje na trgu,« je še dodal.

»Cepiva so dober primer«


Covid-19 je spremenil prepričanja o pomembnosti odpiranja za boljšo trgovino, meni Alan Bejjani, predsednik uprave mednarodnega konglomerata. Hkrati pa meni, da ne morejo imeti države enotnega pristopa k okrevanju, saj imajo različne regije različne prioritete.


Keat je ob tem dodal, da je zasebni sektor zelo dober v inovacijah, kar je tema, ki zajema vse sektorje. Po njegovem je naloga vlade, da ustvari spodbudne pogoje za inovacije v izobraževanju in raziskavah. »Cepiva so dober primer, kaj se zgodi, če vsak združi tisto, v čemer je najboljši,«je dodal De Croo.
 

Javni in zasebni sektor lahko skupaj najdeta rešitev


Predsednik Rockefellerjeve fundacije, Rajiv Shah je dejal, da se preveč gleda na »desetletje velike razlike« kjer so bogatejše države, ki so imele dostop do cepiv, za seboj puščale države z nižjimi prihodki.


»Države v razvoju so dosegle komaj 2-odstotni BDP, zato bodo ljudje potisnjeni nazaj pod prag revščine,« je še dodal. Sam vidi veliko priložnosti, kjer se lahko javni in zasebni sektor združita in skupaj najdeta rešitev.


Vemo, da si države v času krize lahko izposodijo in trošijo, vendar se je treba zavedati, da bo potrebno sodelovanje med bogatimi in revnejšimi državami, pravi Shah.

Več iz rubrike