Štiridnevni delovni teden za isto plačilo

Nova meja konkurence je kakovost življenja, delo s krajšimi urami, osredotočeno na rezultate, pa je sredstvo, ki jim daje prednost.
Fotografija: Lahko štiridnevni delovni teden prinese enako produktivnost? Foto: Depositphotos
Odpri galerijo
Lahko štiridnevni delovni teden prinese enako produktivnost? Foto: Depositphotos

V Veliki Britaniji so začeli z največjim svetovnim poskusom, s katerim želijo testirati nov model delovnega tedna. V projektu sodeluje več kot 3000 britanskih delavcev od uličnih prodajalcev do zaposlenih v večjih finančnih hišah. Poleg 70 podjetij na Otoku pri projektu sodelujejo tudi Univerza v Cambridgeu, Oxford in Boston College.

image_alt
V katerih poklicih najbolj primanjkuje kadra?

Pilotni projekt, ki ga organizira neprofitna skupina 4 Day Week Global v sodelovanju s številnimi organizacijami, poteka šest mesecev. Temelji na načelu 100 odstotno plačilo za 80 odstotkov časa, v zameno pa morajo delavci obljubiti 100-odstotno produktivnost.

V prihodnje tudi v Španiji

Joe O'Connor, izvršni direktor 4 Day Week Global je za The Guardian povedal, da vedno več podjetij priznava, da je nova meja konkurence kakovost življenja, delo s krajšimi urami, osredotočeno na rezultate, pa je sredstvo, ki jim daje konkurenčno prednost.

Nova meja konkurence je kakovost življenja. Foto: Depostiphoto
Nova meja konkurence je kakovost življenja. Foto: Depostiphoto

Raziskovalci bodo v sodelovanju z organizacijami izmerili vpliv takšnega delovnika na produktivnost in počutje delavcev ter vpliv na okolje in enakost spolov.

Model štiridnevnega delovnika naj bi v prihodnje testirali tudi v Španiji in na Škotskem.

image_alt
Povprečen Slovenec ne zmore delati niti šest ur. Kaj šele osem!

Model petdnevnega delovnika ni več najboljši

»Analizirali bomo, kako se zaposleni odzivajo na dodaten prost dan, v smislu stresa in izgorelosti, zadovoljstva pri delu in življenju, zdravja, spanja, porabe energije, potovanj in številnih drugih vidikov življenja,« je dejala Juliet Schor, profesorica sociologije na Boston College in vodilna raziskovalka projekta.

Wyatt Watts delovodja v enem izmed sodelujočih podjetij je povedal, da je ob predstavitvi projekta najprej pomislil, da gre za nekakšen trik in da upa, da mu bo dodaten prost dan dal nov delovni zagon.

Številni strokovnjaki menijo, da za potrebe 21. stoletja koncept petdnevnega delovnega tedna ni več najboljši. Enako verjame tudi Ed Siegel, operativni vodja Charity Bank, ki pravi, da so ponosni, da sodelujejo pri eksperimentu, za katerega verjamejo, da bo ustvaril bolj srečne delavce in s tem večjo storilnost. Po njihovem mnenju pa bo tudi pozitivno vplival na izkušnjo strank in njihovo družbeno poslanstvo.  

image_alt
Sara Isaković: Poznam čaroben recept za vaše cilje

Več iz rubrike