Štartaj Slovenija: Zmagale testenine iz sladkega krompirja Batasta

Naziv Hit produkt 2021 sta osvojila Martina Wanis in Jan Šlamberger s svojimi brezglutenskimi testeninami iz sladkega krompirja Batasta.
Fotografija: Martina Wanis in Jan Šlamberger. Foto: Aljoša Rebolj
Odpri galerijo
Martina Wanis in Jan Šlamberger. Foto: Aljoša Rebolj

Letos je potekala že šesta sezona projekta Štartaj Slovenija, za katerim stojijo Spar Slovenije, medijska hiša Pro Plus in agencija Formitas Group. Za laskavi naziv Hit produkt leta se je potegovalo osem podjetniških ekip z 21 inovativnimi izdelki. Zmagale so brezglutenske testenine iz sladkega krompirja Batasta, za katerimi stojita mlada podjetnika Martina Wanis in Jan Šlamberger, poroča Spar Slovenije.

image_alt
Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

Nad sladkim krompirjem sta se navdušila na Tajskem

Martina prihaja z Dunaja, Jan pa iz Maribora. Kot študenta sta se spoznala v Avstriji, nato pa sta si v njeni prestolnici začasno ustvarila življenje in našla delo. Na potovanju po Tajski sta se navdušila nad tamkajšnjim sladkim krompirjem in se odločila, da se bosta lotila njegove pridelave.

Leta 2018 sta zaznala, da je prišel čas, da se podata na samostojno pot. Pustila sta takratni službi in se preselila v Maribor na Janovo družinsko kmetijo. Po njivah sta posadila sadike sladkega krompirja iz Španije in po nekaj poskusih jima je uspelo pridelati kakovosten pridelek. Iz njega sta želela ustvariti tržno zanimiv izdelek. Poskusila sta s piškoti, torticami in njoki iz sladkega krompirja, vendar brez uspeha. Na koncu sta prišla na idejo, da poskusita s testeninami in te so se izkazale kot zadetek v polno.

Hit produkt 2021: brezglutenske testenine iz sladkega krompirja Batasta. Foto: Anže Mulec
Hit produkt 2021: brezglutenske testenine iz sladkega krompirja Batasta. Foto: Anže Mulec

Ob prejemu naziva Hit produkta leta je Martina za Štartaj Slovenija dejala: »Z Janom sva letos res garala. Prihajava iz kmetijske panoge, zato veva, kaj pomeni trdo delo, vendar je bilo vzgajanje sladkega krompirja in ustvarjanje Bataste hkrati nadčloveško celo za naju. Delala sva po 18 ur na dan in včasih vmes počivala kar v garderobi naše proizvodnje. Z delom sva končala ob dveh zjutraj in vstala ponovno ob šestih. Ko sva prejela nagrado za HIT PRODUKT 2021, se je vse skupaj pred nama odvrtelo kot v filmu; kako smo v dveh mesecih postavili prostore, po Italiji iskali prave stroje, organizirali proizvodnjo, testirali izdelek, sadili in pobirali sladki krompir... Takrat sva prvič ozavestila, kaj vse sva prestala.«

Martina in Jan sta dejala, da njunega ustvarjanja še zdaleč ni konec. Načrtujeta izdelavo testenin različnih oblik in iz različnih sort sladkega krompirja, s čimer bosta zadovoljila ljubitelje dobre hrane.

image_alt
Otvoritev Pop-up restavracije Priceless z Ano Roš

Ostali izdelki Štartaj Slovenija še vedno dostopni na Sparovih policah

Ostali izdelki, ki so se letos potegovali za zmago in so še vedno dostopni na policah trgovin Spar in Interspar, so jabolčni cider Malner, omake za pomakanje Dipsi, bio sojini izdelki Trnulja, kremni pilingi za telo Bossy Cafe, zobna pasta v tabletah Alternative+, pasja hrana Feedko in poučni eksperimenti Innobox.

Projekt Štartaj Slovenija je od svojega začetka leta 2016 prejel 12 različnih domačih in mednarodnih priznanj, priložnost predstaviti se na trgovskih policah pa je dobilo 44 podjetniških ekip s skupaj več kot 200 izdelki.

Več iz rubrike