Ogroženo bogastvo ene najuglednejših družin v Aziji

Enotnost najbogatejše singapurske družine, ki stoji za enim najvplivnejšim konglomeratom, se je razblinila, ko je eden od članov zapustil upravni odbor družinskega podjetja.
Fotografija: Podjetje City Developments je zgradilo nekatere znamenite lastnosti Sentosa Cove, na primer zahodni Singapur in Quayside Isle. FOTO: Nicky Loh/Bloomberg
Odpri galerijo
Podjetje City Developments je zgradilo nekatere znamenite lastnosti Sentosa Cove, na primer zahodni Singapur in Quayside Isle. FOTO: Nicky Loh/Bloomberg

Med člani najbogatejše singapurske rodbine je prišlo do spora zaradi širitve njihovih nepremičnin na območje Kitajske.

Singapurska rodbina Kwek je ustanovila enega najvplivnejših konglomeratov na svetu, ki se imenuje Hong Leong Group. Njeni pripadniki so dolga desetletja živeli v dobrih medsebojnih odnosih, vendar po poročanju Bloomberga temu ni več tako. Do poslabšanja odnosov med sorodniki je prišlo pred kratkim v času širitve njihovega imperija na območje Kitajske.
 

Nesoglasja, ki so nastala zaradi naložbe v kitajsko nepremičninsko podjetje


Kwek Hong Png, ustanovitelj konglomerata. FOTO: Nacionalni arhiv Singapurja
Kwek Hong Png, ustanovitelj konglomerata. FOTO: Nacionalni arhiv Singapurja
Do ključnega trenutka je prišlo oktobra letos, ko je Kwek Leng Peck, potomec druge generacije rodbine, zapustil upravni odbor nepremičninskega podjetja City Developments Ltd (CDL). Za ta korak naj bi se odločil zaradi nesoglasij, ki so nastala v povezavi z naložbo v kitajsko nepremičninsko podjetje in vodenje britanske hotelske verige.

»Šokiran sem bil še posebej zato, ker gre za družino Kwek, ki je ena najuglednejših družin tako v Singapurju kot tudi na območju Azije. Poslovanje že nekaj časa vodi naslednja generacija, zato je žalostno, da je moralo priti do takšnega nesoglasja,« je vest komentiral Yap Chee Wee, ustanovitelj in izvršni direktor družbe za upravljanje premoženja Fleur Capital.
 

Premoženje singapurske rodbine se ocenjuje na 16,5 milijarde dolarjev


Spori znotraj družine bi lahko imeli pomembne posledice na premoženje rodbine, ki se glede na Bloombergov indeks milijarderjev ocenjuje na kar 16,5 milijarde dolarjev.

Ta, bogata singapurska družina, sicer izvira iz Kitajske. Član družine, Kwek Hong Png, se je v 20. letih 20. stoletja preselil v Singapur in leta 1941 ustanovil trgovsko podjetje Hong Leong Co. Podjetje je kasneje začelo razpolagati s hoteli, opravljati finančne storitve in proizvodnjo. Leta 1963 je podjetje prodrlo tudi v Malezijo. Skupina trenutno zaposluje kar 30.000 ljudi in spada pod največjo hotelsko skupino pod okriljem Azije izven Kitajske.


Po navedbah tiskovnega predstavnika CDL, naj Kwek Leng Peck sicer ne bi bil vključen v vsakodnevno vodenje družbe. Zasluge za uspeh družbe Hong Leong Group naj bi imela močna vodstvena ekipa s Kwekom Lengom Bengom na čelu. Leng Peck se po navedbah vira ni odzval povabilu, da poda izjavo. 

Več iz rubrike