Smo v času (pre)vročih noči

Človeško telo ponoči potrebuje čas, da se ohladi, a je to z vsakim letom težje
Fotografija: Priča smo rekordnemu poletju FOTO: Delo
Odpri galerijo
Priča smo rekordnemu poletju FOTO: Delo

Slovenijo in okoliške države bo ta teden zajel drugi vročinski val. Temperature se bodo čez dan gibale okoli 33 stopinj, ponoči pa se bodo predvidoma spustile na okoli 17 stopinj Celzija. Strokovnjaki ocenjujejo, da je to zadnja zgornja meja, ki jo lahko telo prenese ponoči, saj človeško telo ponoči nujno potrebuje ohladitev.

Vremenske postaje običajno beležijo najnižjo dnevno temperaturo ob zori ali malo po njej. Na nekaterih lokacijah v Združenem kraljestvu so zapisi stari 150 let ali več. Znanstveniki so ugotovili, da so se nočne temperature od viktorijanskih časov, ob upoštevanju manjših sprememb instrumentov in metod, z leti precej zvišale. V večini preučenih zapisov so se nočne temperature dejansko zviševale hitreje kot dnevne.

Zakaj je tako?

Nedavne milejše zime v Združenem kraljestvu so imele manj zelo hladnih noči. Najhladnejše noči so glede na normo običajno hladnejše kot najhladnejši zimski dnevi. Njihova izguba je nesorazmerno hitreje dvignila povprečno najnižjo nočno temperaturo kot povprečno najvišjo dnevno temperaturo.

Tudi v Združenem kraljestvu so poletja zaradi podnebnih sprememb vse pogostejša, saj je pogostejša tudi vročina. Ekstremne dnevne in nočne temperature v Združenem kraljestvu med vročinskimi valovi so se v 150 letih zvišale za podobno količino, približno 2 °C.

V 50 letih se je število toplih noči podvojilo FOTO: Delo
V 50 letih se je število toplih noči podvojilo FOTO: Delo

Toda tudi kratek vročinski val lahko povzroči, da temperatura ponoči ne pade - tudi po tem, ko se dnevne temperature vrnejo bližje normalnim, zlasti v mestih, kar na splošno povzroča več vročih noči kot dni. To je zato, ker beton in asfalt počasneje absorbirata in oddajata dnevno toploto čez noč v primerjavi z oddaljenimi podeželskimi območji, zaradi česar so nočne temperature za prebivalce mest še višje. To je znano kot učinek mestnega toplotnega otoka.

Obstajajo celo domneve, da kondenzacijske sledi, ki jih puščajo letala, zvišujejo nočne temperature, saj zmanjšujejo količino toplote, ki lahko uhaja iz površinskih plasti ozračja v vesolje, čeprav so dokazi nekoliko mešani.

image_alt
Že polovica otrok po svetu trpi zaradi podnebnih sprememb

V 50 letih se je število toplih noči podvojilo

Zapisi dveh najdlje delujočih vremenskih postaj v Združenem kraljestvu, observatorija Radcliffe v Oxfordu (zapisi segajo v leto 1814) in univerzitetnega observatorija v Durhamu (odprt leta 1841), veliko povedo o spreminjanju nočnih temperatur.

Ker se bodo dnevne temperature še naprej povečevale, se bodo zviševale tudi nočne temperature. Najvišja najnižja temperatura (najtoplejša noč) v Združenem kraljestvu trenutno znaša 23,9 °C v Brightonu v vzhodnem Sussexu med vročinskim valom avgusta 1990. Na nekaterih drugih lokacijah, vključno s središčem Londona, je bilo ponoči zabeleženih 23 °C.

image_alt
Brez vode, brez ledu, brez gozdov

Do preloma stoletja, morda pa že precej prej, brez zelo velikega zmanjšanja izgorevanja fosilnih goriv ponoči ponekod v vročem vremenu temperature ne bodo padle pod 25 °C. Trenutno je dnevna temperatura 25 °C definicija vročega dne. Zmanjšati moramo emisije ogljika, sicer bodo prihodnja poletja dolga, vroča in neprespana.

Več iz rubrike