Slovenski Lumar med najboljšimi družinskimi podjetji na svetu

Slovensko podjetje Lumar je 14. junija na svetovnem srečanju družinskega podjetništva v Monaku prejelo nagrado odličnosti za družinsko podjetje. Na dogodku World Entrepreneur of the Year (WEOY), ki ga organizira mednarodno podjetje EY, so nagrajena najuspešnejša družinska podjetja iz 25 držav sveta.
Fotografija: press release
Odpri galerijo
press release

EY je na dogodku WEOY v Monaku nagrado za najboljše družinske prakse in družinska podjetja na svetu podelil tudi tehnološko vodilnemu slovenskemu proizvajalcu skoraj nič-energijskih montažnih objektov, podjetju Lumar. Direktor Marko Lukić se je priznanja, da so tudi v globalnem merilu prepoznani kot uspešno družinsko podjetje, razveselil:

»Uvrstitev med najboljša družinska podjetja je za naše podjetje veliko priznanje. Predvsem je to potrditev, da smo v preteklosti delali dobro in je naša dolgoročna usmeritev v gradnjo trajnostno zasnovanih hiš pravilna. Takšna nagrada je dodatna potrditev pomena in vrednosti družinskih podjetij, ki v Sloveniji predstavljajo več kot 80 % vseh podjetij in zaposlujejo 70 % delovno aktivnega prebivalstva. Na drugi strani pa je takšno priznanje velika odgovornost, saj nas zavezuje k še boljšemu delu tudi v prihodnje, predvsem ob prehodu iz klasično centralno vodenega družinskega podjetja v kompleksno strukturirano podjetje. Podjetje namreč izjemno hitro raste in ključni izziv za prihodnje obdobje bo, kako ohraniti vrednote in identiteto družinskega podjetja, ter se ob tem razvijati času in prostoru ustrezno.«

Verjeli v tehnologije, ki so se jim drugi posmehovali

V družinskem podjetju Lumar dajejo delo 78 zaposlenim in 150 podizvajalcem, kar smatrajo kot svoj doprinos k okolju, v katerem živijo. Njihove skoraj nič-energijske montažne hiše so že zdavnaj prerasle slovenske zidove – zdaj okoli 33 % prodaje ustvarijo na tujem trgu. Njihov cilj ni biti najcenejši, saj bi to pomenilo uporabo cenejših in slabših materialov ter izvajalcev. Kakovost izdelka pa je v podjetju Lumar na prvem mestu.

V podjetju se z družinskim duhom prepletajo dolgoročno razmišljanje, delovanje in vsakodnevna vpetost v njegov razvoj. Dobrobit podjetja je na prvem mestu, poudarjajo, zato morajo biti tudi v družinskem podjetju jasno razdeljene funkcije in odgovornosti. Podjetje vodi Marko, sin ustanovitelja Milana Lukića, ki je danes prokurist podjetja. Slednji meni, da so za poslovni uspeh podjetja in uspešno družinsko tradicijo ključni lastnosti poštenost in korektnost v odnosu do vseh udeležencev poslovnega procesa. »Pošten in pravičen odnos do zaposlenih v podjetju, kupcev, dobaviteljev in vseh drugih udeležencev, je edina pot, ki pelje k odličnemu ugledu podjetja. To je ključni pogoj za dolgoletno uspešno poslovanje, ki je posebej za družinska podjetja najpomembnejše,« poudarja Milan Lukić.

Več iz rubrike

Komentarji: