Slovenija ukinja nekatere plastične izdelke za enkratno uporabo

Slovenija je v tem tednu uvedla prepoved dajanja na trg nekaterih plastičnih izdelkov, ki so namenjeni enkratni uporabi.
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

V tem tednu se je v Sloveniji uveljavila prepoved dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg. Tako ne bo več mogoče kupiti vatiranih palčk, jedilnega pribora, krožnikov, slamic, mešalnih palčk za pijače, palčk za pritrditev na balone in podporo balonov, posode za živila iz ekspandiranega polistirena in lončkov, poroča STA.

image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

DZ predlog potrdil konec novembra

DZ je zakon o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg - ki ga je predložila skupina poslancev s prvopodpisano Mašo Kociper (SAB), podobno pa je vlada zapisala v avgusta izdani uredbi o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg - soglasno potrdil konec novembra.

Cilj je zmanjšati odvrženo embalažo in pozitivno vplivati na zdravje ljudi, ukrep pa so podprle vse poslanske skupine. V razpravah so opozarjale na škodljivost teh izdelkov za okolje in zdravje ljudi ter pozivale k nadomeščanju plastičnih izdelkov z alternativnimi proizvodi ter spodbujanju k recikliranju, ponovni uporabi in spreminjanju potrošniških navad.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Plastika - vsestranski material, a pomembna grožnja planetu

Plastika je sicer eden najpogosteje rabljenih materialov, ki se uporablja za pakiranje, shranjevanje in transport živil. Kljub njeni vsestranskosti pa ta predstavlja pomembno grožnjo za okolje. Velik problem je njeno dolgotrajno razgrajevanje, zaradi česar je ta v okolju prisotna še dolgo časa. Tako prispeva h kupom smeti, ki se kopičijo po svetu. S tem, ko plastika pristane v morju, predstavlja tudi pomembno grožnjo morskim živalim, ki jo lahko pojedo ali se zataknejo vanjo.

Plastika se sicer ne razgradi povsem. Sčasoma se razkroji na drobne delce oz. mikroplastiko. V taki obliki pristane v številnih vodotokih, prek njih pa v organizmih živali in ljudi. Da bi se vsaj delno izognili čedalje večji škodi, ki jo plastična embalaža prinaša, se vse bolj uporabljajo alternativni materiali, s katerimi jo nadomeščamo. Vse več je tudi prizadevanj za ponovno uporabo oziroma recikliranje odrabljene plastične embalaže.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

Več iz rubrike