Slovenija po BDP v boljšem položaju od povprečja območja evra

Gospodarska aktivnost naj bi se po napovedih Evropske komisije v Sloveniji v letu 2021 povečala za 6,7 odstotka.
Fotografija: Slovenija bo po pričakovanjih med državami, ki bodo hitreje gospodarsko okrevale, saj so javne finance stabilne in banke likvidne. FOTO: REUTERS/Bogdan Cristel
Odpri galerijo
Slovenija bo po pričakovanjih med državami, ki bodo hitreje gospodarsko okrevale, saj so javne finance stabilne in banke likvidne. FOTO: REUTERS/Bogdan Cristel

Ljubljana - Slovenija je po gospodarski napovedi Evropske komisije, prvi od uvedbe ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa, po kateri se Sloveniji letos obeta sedemodstotni, EU 7,4-odstotni, območju evra pa 7,7-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), "v boljšem položaju, kot je povprečje v območju evra", so sporočili s finančnega ministrstva."Evropska komisija pričakuje oživitev gospodarske aktivnosti po končani epidemiji, okrevanju slovenskega gospodarstva pa bodo koristili predvsem ukrepi vlade, ki so bili sprejeti za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, predvsem z ukrepi za ohranitev delovnih mest," so v odzivu na danes objavljeno napoved Bruslja zapisali na ministrstvu.

Kot so dodali, bo Slovenija po pričakovanjih med državami, ki bodo hitreje gospodarsko okrevale, saj so javne finance stabilne in banke likvidne.

"Pri tem pa je za izhod iz krize in za čim hitrejšo vrnitev javnih financ v okvir fiskalnega pravila bistvenega pomena preobrazba slovenskega gospodarstva z višjo dodano vrednostjo, manj birokracije in odprava administrativnih ovir," se zavedajo na ministrstvu.

Gospodarska aktivnost naj bi se po napovedih Evropske komisije v Sloveniji v letu 2021 povečala za 6,7 odstotka, kar pomeni, da bi se BDP do konca leta 2021 približeval ravni iz leta 2019, so sklenili.

Več iz rubrike

Komentarji: