Slovenija in Norveška še v tesnejše sodelovanje na področju umetne inteligence

Institut »Jožef Stefan« in norveški SINTEF sta v okviru državniškega obiska predsednika Boruta Pahorja na Norveškem podpisala dogovor o sodelovanju.
Fotografija: Jadran Lenarčič Foto: Nebojša Tejić/STA
Odpri galerijo
Jadran Lenarčič Foto: Nebojša Tejić/STA

Že zdaj Institut “Jožef Stefan” z znanstvenimi institucijami na Norveškem sodeluje v skupno 51. projektih, med njimi v desetih z inštitutom SINTEF, s katerim sta v okviru državniškega obiska predsednika Boruta Pahorja na Norveškem podpisala dogovor o sodelovanju. Z njim se zavezujeta še povečati sodelovanje v korist obeh držav.

Direktor Instituta “Jožef Stefan” Jadran Lenarčič in direktorica največjega norveškega inštituta SINTEF Alexandra Bech Gjørv sta dogovor podpisala v eminentni družbi kralja Haralda V., ki je na sever povabil predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja z delegacijo slovenskih gospodarstvenikov in predstavnikov izobraževalnih ustanov.

Podpis dogovora med državama. Foto: Nebojša Tejić/STA
Podpis dogovora med državama. Foto: Nebojša Tejić/STA
»Dogovor o sodelovanju se dotika področij umetne inteligence, krožnega gospodarstva, trajnostne mobilnosti in naprednih materialov. Obe instituciji bosta v prihodnje skušali še povečati obseg sodelovanja v korist obeh držav, pri čemer se bosta trudili določiti programe, s pomočjo katerih bi lahko pridobili sredstva iz prihajajočega programa Horizon Europe in ostalih programov,« so sporočili z Instituta. Dogovor je bil sklenjen za nadaljnja tri leta in se lahko podaljša.

SINTEF je ena največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij. Z 2.000 zaposlenimi vsako leto izvede več tisoč projektov na področjih tehnologije, naravoslovnih znanosti, medicine in  družbenih ved. Z Institutom “Jožef Stefan” že sodeluje v desetih projektih, največ na področju umetne inteligence, kar predstavlja petino vseh projektov, ki jih ima Institut »Jožef Stefan« sklenjenih z različnimi institucijami na Norveškem.

Več iz rubrike

Komentarji: