Slovaški parlament za olajšave za cepljene; državljani na ulice

Slovaški parlament je sprejel pravno podlago, ki omogoča sprejem olajšav za cepljene proti covidu-19.
Fotografija: Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo
Odpri galerijo
Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Digitalno covidno potrdilo naj bi v prihodnosti med drugim služilo kot vstopnica za trgovine in uporabo različnih storitev. Za je glasovalo 77 poslancev, proti 55, eden se je vzdržal glasovanja, poroča STA. 
image_alt
Elon Musk opozarja na kolaps civilizacije

Predvideno je, da naj bi na Slovaškem olajšave za cepljene proti covidu-19 veljale samo v primeru novega vala epidemije covida-19.

Foto: REUTERS/Anton Vaganov
Foto: REUTERS/Anton Vaganov
Postopek v parlamentu so spremljali množični protesti v prestolnici Bratislava. Policija je v petek morala uporabiti solzivec, da je preprečila, da bi več sto protestnikov vdrlo v slovaški parlament. V izgredih s protestniki je bil poškodovan policist.

Sprejeto zakonodajo je kritiziral tudi nekdanji slovaški, socialdemokratski premier Peter Pellegrini, ki je posvaril pred razdelitvijo ljudi na dva razreda. Slovaški minister za zdravje Vladimir Lengvarsky je na drugi strani na kritike odgovoril, da cepljeni proti covidu-19 predstavljajo 'minimalno tveganje' za prenos okužb z novim koronavirusom.
image_alt
Nejasna resnica o roku uporabe živil

Na Slovaškem s slabimi 5,5 milijona prebivalci je bilo doslej v celoti proti covidu-19 cepljenih več kot 1,9 milijona prebivalcev. Avgusta nameravajo v državi organizirati tudi 'cepilno' loterijo, s katero želijo prebivalce vzpodbuditi k cepljenju.

Več iz rubrike