SKOZI ŠTEVILKE: Vse tesnejši odnosi tudi z Rusko federacijo

Po tem, ko smo poročali, kako vse bolj prijateljski postajajo odnosi s Srbijo, je po gospodarsko obarvanem dogodku razvidno, da je tudi Rusija vse bližje Sloveniji.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Sprejem slovenskih in ruskih gospodarstvenikov ob prisotnosti predsednika Vlade RS Marjana Šarca, ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenje Klampfer, je potrdil, da smo z Rusijo pravzaprav močno gospodarsko vpeti že dlje časa. 


KDO VSE JE ŽE DLJE ČASA PRISOTEN NA RUSKEM TRGU?


Gospodarsko delegacijo desetih slovenskih podjetij, ki so na ruskem trgu že prisotna oziroma so del Programa pomembnejših projektov med državama v okviru medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-ekonomsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, sestavljajo Comita d.d., Duol d.o.o., Elan Inventa d.o.o., Iskratel d.o.o., Geoplin d.o.o., Kolektor Group, Krka d.d., Petrol d.d., Riko d.o.o. in Sij d.d..

Pomemben korak pri okrepitvi sodelovanja na področju energetske učinkovitosti med Slovenijo in Rusko federacijo pa predstavlja tudi predviden podpis sporazumov o sodelovanju družbe Petrol d.d. z ruskimi partnerji.


KAJ KAŽEJO ŠTEVILKE?


Kot je poudaril predsednik Vlade RS Marjan Šarec, je krepitev gospodarskega sodelovanja na ruskem trgu velikega pomena za Slovenijo glede na to, da je naše gospodarstvo izrazito izvozno usmerjeno. Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Slovenska podjetja tam delujejo na različnih področjih – od farmacije, informacijske tehnologije, energetike in energetske učinkovitosti do inženiringa in športne industrije,a vsem je skupna uporaba naprednih visokih tehnologij pri njihovih izdelkih. Naši gospodarstvi sta povezani tudi z naložbami. Rusija zavzema 5. mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini, ki so konec leta 2018 znašale skoraj 360 mio. EUR. Pri nas zelo cenimo tudi investicije ruskih podjetij v Sloveniji na področju železarstva in jeklarstva, turizma ter ne nazadnje tudi na področju bančništva.  -Rusija pomembna izvozna destinacija Slovenije
-Priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama je tudi v novih industrijah in informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, kjer je velik potencial in tudi veliko znanja ter vlaganja v raziskave in razvoj.
-Potencial za sodelovanje obstaja tudi na področjih učinkovite rabe energije, avtomatizacije, kmetijske mehanizacije in prehranske industrije ter turizma s poudarkom na zdraviliškem turizmu. 

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: