SKOZI ŠTEVILKE: Vse tesnejši odnosi tudi z Rusko federacijo

Po tem, ko smo poročali, kako vse bolj prijateljski postajajo odnosi s Srbijo, je po gospodarsko obarvanem dogodku razvidno, da je tudi Rusija vse bližje Sloveniji.
Fotografija: Pixabay
Pixabay

Sprejem slovenskih in ruskih gospodarstvenikov ob prisotnosti predsednika Vlade RS Marjana Šarca, ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenje Klampfer, je potrdil, da smo z Rusijo pravzaprav močno gospodarsko vpeti že dlje časa. 


KDO VSE JE ŽE DLJE ČASA PRISOTEN NA RUSKEM TRGU?


Gospodarsko delegacijo desetih slovenskih podjetij, ki so na ruskem trgu že prisotna oziroma so del Programa pomembnejših projektov med državama v okviru medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-ekonomsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, sestavljajo Comita d.d., Duol d.o.o., Elan Inventa d.o.o., Iskratel d.o.o., Geoplin d.o.o., Kolektor Group, Krka d.d., Petrol d.d., Riko d.o.o. in Sij d.d..

Pomemben korak pri okrepitvi sodelovanja na področju energetske učinkovitosti med Slovenijo in Rusko federacijo pa predstavlja tudi predviden podpis sporazumov o sodelovanju družbe Petrol d.d. z ruskimi partnerji.


KAJ KAŽEJO ŠTEVILKE?


Kot je poudaril predsednik Vlade RS Marjan Šarec, je krepitev gospodarskega sodelovanja na ruskem trgu velikega pomena za Slovenijo glede na to, da je naše gospodarstvo izrazito izvozno usmerjeno. Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Slovenska podjetja tam delujejo na različnih področjih – od farmacije, informacijske tehnologije, energetike in energetske učinkovitosti do inženiringa in športne industrije,a vsem je skupna uporaba naprednih visokih tehnologij pri njihovih izdelkih. Naši gospodarstvi sta povezani tudi z naložbami. Rusija zavzema 5. mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini, ki so konec leta 2018 znašale skoraj 360 mio. EUR. Pri nas zelo cenimo tudi investicije ruskih podjetij v Sloveniji na področju železarstva in jeklarstva, turizma ter ne nazadnje tudi na področju bančništva.  



-Rusija pomembna izvozna destinacija Slovenije
-Priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama je tudi v novih industrijah in informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, kjer je velik potencial in tudi veliko znanja ter vlaganja v raziskave in razvoj.
-Potencial za sodelovanje obstaja tudi na področjih učinkovite rabe energije, avtomatizacije, kmetijske mehanizacije in prehranske industrije ter turizma s poudarkom na zdraviliškem turizmu.



 

Več iz rubrike

aktualno

Stotisoče ljudi že načrtuje obisk Italije, tudi državljani ostajajo doma

Za zdaj mednarodni turizem ni le nemogoč, ljudje v Italiji ne morejo potovati niti med regijami. Od 3. junija bo vse drugače.

aktualno

Prihodnost filmske industrije je jasna

Kako bo filmska industrija izšla iz te krize v smislu novih poslovnih modelov, estetskih praks in tehnične infrastrukture?

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

Komentarji: