Slovenija podpira vstop Srbije v EU, odnosi vse tesnejši

Kaja Kovič
Predsednika vlad Srbije in Slovenija sta se dotaknila tudi širitve EU, pri čemer je Marjan Šarec znova podprl napredek Srbije na poti v EU. Pixabay

Srbija je vse bolj tesna gospodarska partnerica Slovenije. Rast na področju blagovne menjave, storitev in turizmase veča, krepijo se naložbeni tokovi med državama, v veljavo prihaja sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije v Sloveniji.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v Srbiji obiskal predsednico srbske vlade Ane Brnabić. Srečanje je prvo uradno bilateralno srečanje in prvi obisk predsednika vlade Šarca v Republiki Srbiji.

Največ pozornosti sta v pogovoru namenila odnosu med državama in načrtom sodelovanja (predvsem gospodarskega).
 
Predsednik vlade je odnose med državama označil kot dobre, sodelovanje pa kot dinamično in vsestransko. Poudaril je, da je Srbija pomembna gospodarska partnerica. Državi namreč beležita rast na področju blagovne menjave, storitev in turizma, krepijo pa se tudi naložbeni tokovi med državama. Prvega septembra 2019 bo prav tako začel veljati sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije v Sloveniji.

Dotaknila sta se tudi širitve EU, pri čemer je predsednik vlade znova podprl napredek Srbije na poti v EU in poudaril zavedanje o pomenu dinamičnega odpiranja pogajalskih poglavij, kadar so za tak korak izpolnjeni vsi pogoji. Slovenija ostaja zelo aktivna v svojem stališču, da se mora širitveni proces nadaljevati in da mora potekati vzporedno z razpravo o prihodnosti Evrope. Pri tem je poudaril pomen krepitve in spoštovanja vladavine prava.

Slovenija bo svojo podporo še naprej udejanjala tudi v praksi prek dvostranskega angažmaja slovenskih ekspertov ter v sklopu aktivnosti EU – slovenski strokovnjaki trenutno sodelujejo pri izvajanju dveh evropskih projektov tesnega medinstitucionalnega sodelovanja (twinning), in sicer na področju boja proti trgovini z ljudmi ter na področju migracij in azila.

Predsednik vlade Šarec se je v nadaljevanju obiska v Srbiji srečal tudi s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem in predsednico skupščine Majo Gojković. Uradni obisk v Beogradu je zaključil ob srečanju s Slovenci, ki živijo ali delujejo v Srbiji.