SKOZI ŠTEVILKE: Vse tesnejši odnosi tudi z Rusko federacijo

Kaja Kovič
Pixabay

Po tem, ko smo poročali, kako vse bolj prijateljski postajajo odnosi s Srbijo, je po gospodarsko obarvanem dogodku razvidno, da je tudi Rusija vse bližje Sloveniji.

Sprejem slovenskih in ruskih gospodarstvenikov ob prisotnosti predsednika Vlade RS Marjana Šarca, ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenje Klampfer, je potrdil, da smo z Rusijo pravzaprav močno gospodarsko vpeti že dlje časa. 


KDO VSE JE ŽE DLJE ČASA PRISOTEN NA RUSKEM TRGU?


Gospodarsko delegacijo desetih slovenskih podjetij, ki so na ruskem trgu že prisotna oziroma so del Programa pomembnejših projektov med državama v okviru medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-ekonomsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, sestavljajo Comita d.d., Duol d.o.o., Elan Inventa d.o.o., Iskratel d.o.o., Geoplin d.o.o., Kolektor Group, Krka d.d., Petrol d.d., Riko d.o.o. in Sij d.d..

Pomemben korak pri okrepitvi sodelovanja na področju energetske učinkovitosti med Slovenijo in Rusko federacijo pa predstavlja tudi predviden podpis sporazumov o sodelovanju družbe Petrol d.d. z ruskimi partnerji.

Na ruskem trgu ima svoja predstavništva 34 slovenskih podjetij. Vrednost slovenskih neposrednih naložb v Ruski federaciji je konec leta 2018 znašala 356,8 mio. EUR, kar je Rusko federacijo uvrstilo na peto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini. Glavna področja so farmacija, IKT in lahka industrija. Vrednost tujih neposrednih naložb iz Ruske federacije v Republiko Slovenijo se je leta 2018 povečala za 4 % (188,6 mio. EUR) v primerjavi z letom 2017 (176,1 mio. EUR). Ključna področja so bančništvo, zdraviliški turizem, jeklarska industrija in druga.


KAJ KAŽEJO ŠTEVILKE?


Kot je poudaril predsednik Vlade RS Marjan Šarec, je krepitev gospodarskega sodelovanja na ruskem trgu velikega pomena za Slovenijo glede na to, da je naše gospodarstvo izrazito izvozno usmerjeno. Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Slovenska podjetja tam delujejo na različnih področjih – od farmacije, informacijske tehnologije, energetike in energetske učinkovitosti do inženiringa in športne industrije,a vsem je skupna uporaba naprednih visokih tehnologij pri njihovih izdelkih. Naši gospodarstvi sta povezani tudi z naložbami. Rusija zavzema 5. mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini, ki so konec leta 2018 znašale skoraj 360 mio. EUR. Pri nas zelo cenimo tudi investicije ruskih podjetij v Sloveniji na področju železarstva in jeklarstva, turizma ter ne nazadnje tudi na področju bančništva.  -Rusija pomembna izvozna destinacija Slovenije
-Priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama je tudi v novih industrijah in informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, kjer je velik potencial in tudi veliko znanja ter vlaganja v raziskave in razvoj.
-Potencial za sodelovanje obstaja tudi na področjih učinkovite rabe energije, avtomatizacije, kmetijske mehanizacije in prehranske industrije ter turizma s poudarkom na zdraviliškem turizmu.

Obseg blagovne menjave med državama je leta 2018 znašal 1.160,5 mio. EUR (+2,4 %), od tega izvoz 790 mio. EUR (–5,8 %), uvoz pa 370,5 mio. EUR (+26 %). V prvih šestih mesecih 2019 je obseg blagovne menjave med državama znašal skoraj 747 mio. EUR (+36 %, od tega izvoz 396, 5 mio. EUR oz. + 6 % in uvoz 350, 4 mio. EUR oz. +100 %).

Med izvoznimi proizvodi tradicionalno prevladujejo farmacevtski proizvodi – 41 %, med uvoznimi pa mineralna goriva – 85 % ter aluminij in aluminijasti izdelki – 5 % (podatki za leto 2018). Pomembno vlogo pri pospešitvi gospodarskega sodelovanja med državama ima medvladna komisija za gospodarsko sodelovanje. XV. zasedanje medvladne komisije je potekalo 13. in 14. junija 2019 v Sloveniji. Komisija usklajuje program pomembnih projektov med državama, ki po zadnjem zasedanju vsebuje 39 skupnih projektov (17 se jih izvaja zdaj, 13 pa je že izvedenih).