(VIDEO) Škotski večer kljub koronavirusu

Tradicija škotskega večera Burns-Prešern poteka v hotelu Slon že 30 let. Na ta večer se gostje, oblečeni v značilne škotska kilte, družijo ob poeziji Burnsa in Prešerna, poslušajo zvoke škotskih dud, okušajo škotski viski in degustirajo škotsko tradicionalno jed Haggis.
Fotografija: FOTO: mediaspeed
Odpri galerijo
FOTO: mediaspeed

Letos se je Britansko-slovenska gospodarska zbornica tega jubileja lotila inovativno. Ker v času epidemije dogodka ni mogoče organizirati v živo, so dogodek preselili na splet. Udeleženci so na dom prejeli vrhunsko oblikovano škatlo s selekcijo staranih viskijev škotskega proizvajalca Chivas in s kozarci slovenskega proizvajalca Steklarna Hrastnik.

Iz mariborskega BK studia je direktor British Councila v Sloveniji, Dragan Barbutovski, vodil pogovor o tradiciji Burnsove poezije s tremi Škoti, ki so govorili o tem pomembnem kulturnem prazniku. V Hotelu Slon so kljub epidemiji pripravili tradicionalni škotski Haggis. V Sloveniji živeči Škot Greg McPartlin pa je recitiral znano Burnsovo pesem »Address to the Haggis«.
 

Pogovor o poslovnih priložnostih


FOTO: mediaspeed
FOTO: mediaspeed
Direktorica Britansko-Slovenske gospodarske zbornice Barbara Uranjek je vodila pogovor o možnostih poslovnega sodelovanja s Škotsko, ki po podpisanem trgovinskem sporazumu ostaja polna priložnosti za slovenska podjetja. Britanska veleposlanica Tiffany Sadler je izpostavila številne priložnosti za tesnejše sodelovanje med Škoti in Slovenci, posebej na področju trgovine in poslovanja.

»Ne gre samo za viski – Škotska prav tako prednjači na področju tehnologije in inovacij. Škotska je bila nekoč izhodiščna točka industrijske revolucije, zdaj pa si Združeno kraljestvo prizadeva, da bi bila tudi na čelu nove zelene tehnološke revolucije. Tako bo Škotska v zvezi s tem letos v Glasgowu gostila podnebno konferenco COP 26«,  je povedala veleposlanica.

Uspešno poslovanje s Škotsko obeležuje Steklarna Hrastnik, ki izdeluje stekleno embalažo za vodilne proizvajalce viskija na Škotskem. Direktor prodaje in marketinga Klemen Resman je povedal: »Škotski trg je za nas pomemben zaradi njegove tradicije in kulture žganih pijač.«
 

Degustacija škotskega viskija


FOTO: mediaspeed
FOTO: mediaspeed
Degustacijo staranih škotskih viskijev Chivas je vodila znana slovenska someljejka in velika poznavalka Majda Debevc.

Okoli 100 udeležencev je sledilo degustaciji na spletu in objavilo slike z dogodka na socialnih omrežjih. Tako so se pridružili več kot 60 državam po spletu, ki so letos organizirale ta dogodek virtualno na #BurnsNightIn.
 

Znani o škotskem večeru


Tiffany Sadler, britanska veleposlanica v Sloveniji:
»Na Škotsko me veže veliko prijetnih spominov – tu sem med drugim preživela tudi svoje medene tedne. Prav tako pa me hoja po prelepih slovenskih gorah spominja na čudovite izlete v Škotsko višavje.«

Barbara Uranjek, direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice:
»Škotska ponuja številne priložnosti za slovenska podjetja, zlasti na področjih zelene rasti, finančnega sektorja in energetike.«

Gregor Jamnik, direktor hotela Slon:
 »V Hotelu Slon tradicija večerij v čast pesniški navezi Burns-Prešeren traja že 30 let, zato smo jo obeležili tudi letos.«
 

Več iz rubrike