Šibeniški ladjedelci z ladjami za Norvežane

Šibenska hibridna dizelsko-električna ladja »Ida«, prva svojega imena pod novo blagovno znamko ladjedelnice Iskra, je tudi stota ladja za znanstveno-raziskovalne namene norveške pomorske industrije.
Fotografija: Ladja je primerna za delovanje znotraj ribogojnic širom sveta. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Ladja je primerna za delovanje znotraj ribogojnic širom sveta. Foto: Pixabay

Ladjedelnica Iskra Šibenik, ki je do nedavnega delovala pod imenom NCP Repair Ship Šibenik, je po uspešni poskusni vožnji le dostavila hibridno ladjo norveškemu kupcu, podjetju Moen Marin AS.

To je že druga hibridna ladja, ki so jo naredili in sestavili v hrvaškem Šibeniku, pa tudi prva njihova ladja, ki so jo splavili pod blagovno znamko Iskra Shipyard Šibenik in stota ladja, ki so jo iz šibeniške ladjedelnice Iskra dostavili na Norveško.


»Ida« je več kot 13 metrov dolg in 8 metrov širok hibridni katamaran z dizelskim in električnim motorjem. Zaradi naprednih tehnologij in inovativnih rešitev lahko plovilo upravljajo le tri osebe. Za njeno izdelavo so njeni oblikovalci iz norveškega podjetja Moen Marin AS predvideli le aluminij, kar so šibeniški ladjedelski mojstri tudi upoštevali.
 

Plovilo za znanstveno-raziskovalne namene


»Ida« bodo uporabljali predvsem v norveških ribogojnicah lososa, saj gre za tehnološko inovativno plovilo, opremljeno z električnim pogonom, s katerim se zmanjša količina škodljivih izpustov in toplogrednih plinov v razmnoževalnem območju morskih organizmov.

Trenutno je ladjedelnica v Šibeniku prek družbe CroNoMar naročila gradnjo še 14 ladij za potrebe norveškega ribogojniškega trga. Naročili so različne vrste in modele ladij – ene so z enojnim trupom, druge z dvojim trupom, med njimi so tudi ribiške ladje in plovila, ki jih bodo uporabljali izključno v ribogojnicah. Vsa naročena plovila so hibridna, plula pa bodo ne le na Norveškem, pač pa tudi v ribogojnicah Savdske Arabije, Islandije, Kanade in še nekaterih drugih držav, še piše hrvaški Šibeniški portal.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: