Iskra za prevzemno tarčo izbrala bogatega hrvaškega izvoznika

Medtem ko gospodarstvo končno počasi okreva, Iskra že išče nove priložnosti za prevzem. Tokrat cilja na znano zagrebško podjetje.
Fotografija: Šešok apetitov po prevzemu večjih podjetij ne skriva. Foto: Uroš HOČEVAR/Delo
Odpri galerijo
Šešok apetitov po prevzemu večjih podjetij ne skriva. Foto: Uroš HOČEVAR/Delo

Iskra je vedno bolj močna v proizvodnji energetskih in telekomunikacijskih kablov, zato ni presenečenje, da želi prevzeti hrvaško Elko. Gospodarstvo okreva in končno je prišel čas, ko lahko slovenska podjetja zaženejo nov val razvoja. Kot je za hrvaški Poslovni Dnevnik zapisala Suzana Varosanec, se lastnik družinskega podjetja Iskre, Dušan Šešok, dobro zaveda, kaj to pomeni. Potrebne bodo večje naložbe v avtomatizacijo, robotiko in nove inovativne tehnologije.

image_alt
Terme Dobrna z novim direktorjem

Nekdanji minister prevzema ne želi komentirati


Dušan Šešok je poznan kot nekdanji finančni minister. V hrvaških medijih pa se je nazadnje pojavil, ko je njegovo podjetje prevzelo ladjedelnico v Šibeniku. Šešok svojih apetitov po prevzemu večjih podjetij, tako v Sloveniji kot tudi drugje, ne skriva. Prevzema Elke, sicer največje kabelske družbe v regiji, za zdaj še ne želi komentirati, saj postopek še ni zaključen.
Na nedavnem zasedanju so se sestali vsi predstavniki obeh podjetij. Foto: Leon Vidic/DELO
Na nedavnem zasedanju so se sestali vsi predstavniki obeh podjetij. Foto: Leon Vidic/DELO

 

Kljub pandemiji dosegli rast


Pred kratkim naj bi se predstavniki obeh podjetij udeležili zasedanja, na katerem so razpravljali o poslovnih načrtih. Zasedanja sta se udeležila tudi Matija Šešok, ki vodi poslovanje Iskre in solastnik Elke, Miljenko Hacek. Slednji naj bi dejal, da je Elka stabilno podjetje, ki ima več kot pol milijarde kun prihodkov, pišejo hrvaški mediji. Zadnji dve leti Elka posluje pozitivno, lansko leto, pa so kljub pandemiji dosegli rast. Za to leto imajo obetavne načrte, zato pričakujejo, da se bo rast nadaljevala. Matija Šešok je ob tem dejal, da je zaradi uspešnega poslovanja v lanskem in letošnjem letu, Elka postala zanimiva za Iskro.
 

Prevzemi se bodo nadaljevali


Bodo te zastavice kmalu tudi pred hrvaško Elko? Foto: Leon Vidic/DELO
Bodo te zastavice kmalu tudi pred hrvaško Elko? Foto: Leon Vidic/DELO
Lastnik Iskre pravi, da lahko prve izjave glede prevzema hrvaškega podjetja, pričakujemo v prihodnjih dneh. Za zdaj naj bi namreč bili še v občutljivi fazi. Sicer pa meni, da bo to dolgoročni trend, saj se po prenosu proizvodnje v Azijo, zdaj vračajo v Evropo. Zdi se mu namreč, da vsi želijo od evropskih proizvajalcev kupovati po čim krajši dobavni verigi. Iskra, ki je imela lani rekordnih 130 milijonov evrov, šteje 1300 zaposlenih. Od tega jih je 170 v ladjedelnici Iskra v Šibeniku, kjer imajo tudi okrog 100 podizvajalcev. Po njegovih besedah bo letošnja rast v Iskri 20 odstotna, novi tržni procesi, pa jih bodo popeljali na višjo raven.

image_alt
Na Bledu upajo na boljšo sezono od lanske

Prvi mož Iskre meni, da so napeti politični odnosi med Slovenijo in Hrvaško po dolgih letih minili. To je lahko dobra osnova za večje povezave med hrvaškimi in slovenskimi podjetji.

Več iz rubrike