Na Bledu upajo na boljšo sezono od lanske

Predstavniki Občine Bled in Turizma Bled so glede prihajajoče turistične sezone zmerni optimisti.
Fotografija: Tomaž Rogelj, direktor Turizma Bled. Foto: Račič Blaž / Delo
Odpri galerijo
Tomaž Rogelj, direktor Turizma Bled. Foto: Račič Blaž / Delo

»Z optimizmom nas navdihuje to, da si ljudje želijo potovati in da si želijo počitnice ter, da ima pri njihovi izbiri destinacije Bled dobre karte,« je dejal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Pojasnil je, da bodo Bled promovirali kot zeleno in varno destinacijo, na kateri se lahko gostje ukvarjajo s številnimi aktivnostmi na prostem.
 
Posebej na Bledu dajejo poudarek kolesarskemu turizmu, zato označujejo in urejajo kolesarske poti, poudarek pa je tudi na pohodniških poteh. Pri promociji se osredotočajo na slovenski trg in na bližnje tuje države, iz katerih je v Slovenijo mogoče priti z avtom. To so zlasti Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija in države Beneluksa.
 
image_alt
Koliko seksa je v kapitalu?

Številni blejski hoteli so trenutno še vedno zaprti, med prvimi, ki je ponovno odprl svoja vrata pa je Hotel Triglav Bled, ki je bil tudi gostitelj današnje novinarske konference. Kot je povedala izvršna direktorica hotela Sonja Primožič, so po skoraj sedemmesečnem zaprtju hotel ponovno odprli ta petek.
 
»Za nami je prvi konec tedna in lahko rečem, da je bil predvsem v smislu zadovoljstva gostov uspešen. To nam daje zagon in optimizem za naprej,« je poudarila Primožičeva. Kot je pojasnila, so imeli v hotelu, ki ima lahko glede na protikoronske ukrepe zasedene vse sobe, konec tedna kapacitete zapolnjene približno 40-odstotno.
Bled. Foto: Jure Eržen/Delo
Bled. Foto: Jure Eržen/Delo

 
Kar se tiče rezervacij je situacija podobna kot lani. »Sezono lahko pričakujemo s koncem junija ali začetkom julija. Trenutno prevladujejo domači gostje, kako bo naprej, pa bo zelo odvisno od tega, kako se bodo odpirale meje,« je pojasnila Primožičeva. Pričakuje goste iz bližnjih evropskih držav, in sicer podobno razmerje kot lani, ko so domači v njihovem hotelu ustvarili 30, tuji gostje pa 70 odstotkov nočitev.
 
image_alt
Terme Dobrna: Prihodek upadel, dobiček narasel

»Pred nami je zelo težko, negotovo poletje, ampak ostajamo optimistični,« je poudarila. Kot je opozorila, po eni strani prejemajo rezervacije, po drugi pa odpovedi. Zato je težko napovedati, kakšna bo sezona, vse bo odvisno od odpiranja meja in situacije v posameznih državah. »Slovenija ima vendarle prednost, ker je varna destinacija, kar je gostom postalo zelo pomembno, saj dajejo poudarek zdravemu, varnemu oddihu,« je poudarila.
 
V blejskih hotelih so si tudi v luči tega postavili visoke higienske in varnostne standarde. Velik poudarek pa na Bledu dajejo tudi cepljenju prebivalcev in zaposlenih v turizmu. »Lahko imamo različna mišljenja, kar se cepljenja tiče, ampak v turističnih občinah bo precepljenost prebivalcev ena od osnovnih parametrov, na katere bodo gledali gostje,« je ocenil blejski župan Janez Fajfar.
 
Bled. Foto: Jure Eržen/Delo
Bled. Foto: Jure Eržen/Delo
Ob tem je ljudi ponovno pozval k cepljenju. »To je pomembno tako z zdravstvenega kot socialnega vidika,« je poudaril, zadovoljen, da je Bled že sedaj med slovenskimi občinami z najvišjim deležem cepljenih občanov, kar po njegovem mnenju kaže na visoko zavedanje pomena cepljenja s strani prebivalstva.
 
»Na Bledu veliko prebivalcev živi od turizma, zato je stanje precej težko,« je opozoril. Močno so upadli tudi prihodki občinskega proračuna, ki prihajajo z naslova turistične takse. Investicije, ki so že v teku, se sicer izvajajo dalje, nekatere druge investicije, pa bo občina primorana zamakniti v leti 2022 in 2023, je napovedal direktor občinske uprave Robert Klinar in pojasnil, da bodo investicijski potencial z rebalansom letošnjega proračuna znižali za približno 700.000 evrov.
 
Na vsak način pa Bled ostaja zavezan zelenemu, je zagotovil direktor Infrastrukture Bled Janez Resman. Blejsko grajsko kopališče se je letos kot prvo v državi pridružilo zeleni shemi slovenskega turizma. Veliko vlagajo tudi v vzdrževanje parkov in urejanje obale jezera. Kot je povedal Resman, od gostov slišijo veliko pohvalil glede izgleda in čistoče ter odnosa občine do okolja. Dogovarjajo pa se tudi z novimi lastniki zemljišč na Straži, kako nadaljevati s tamkajšnjimi dejavnostmi.
 
 

Več iz rubrike