So pred Uberjem težki časi?

Podjetja, ki zaposlujejo honorane delavce, so se v času pandemije znašla v neugodnem položaju.
Fotografija: Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
Odpri galerijo
Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Še nekaj časa ne bo povsem jasno, kakšne dolgoročne vplive pandemije covida-19 na gospodarstvo lahko pričakujemo. So pa že zdaj znani nekateri novi trendi, do katerih prihaja.
 
Tako naj bi se ob spomladanskem sproščanju ukrepov v Združenem kraljestvu spopadali s precejšnjim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar se je število prostih delovnih mest v juliju povzpelo na 953.000. Hkrati statistični podatki kažejo, da so se plače v zadnjem letu v povprečju dvignile za 7,4 odstotka, navaja The Conversation.
 
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Do povišanja plač je prišlo predvsem v sektorjih z največjim povpraševanjem po delovni sili. Gre predvsem za gostinski sektor, področje organizacije dogodkov ter prevoz in distribucijo blaga. V teh sektorjih je namreč usposobljen kader postal čedalje bolj dragocen.
 
Po delovnih mestih, kjer so zaposleni plačani po opravljenih urah, je vse manj povpraševanja, saj v teh nepredvidljivih razmerah zaposlenim ne zagotavljajo varnosti. V teh časih se delavci raje odločajo za varno službo z zagotovljenim plačilom.
 
To lahko predstavlja problem za tista podjetja, katerih poslovni model je vezan na pogodbeno delo. Na tak način med drugim delujejo številne digitalne platforme, kot sta Uber in Deliveroo. Zaposleni tovrstna delovna mesta zapuščajo in se odločajo za zagotovljeno zaposlitev.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uber bo zaposlene obdržal le, če jim bo ponudil višje plače

 
Pri Uberju so vozniki plačani na vožnjo, ne pa tudi za čas, ko čakajo na novo povpraševanje. Podjetje je znano po tem, da zagotavlja visoko kakovostne storitve. Seveda bodo stranke še naprej zadovoljne s storitvami prevoza in dostave hrane le ob predpostavki, da bodo zaposleni dosegljivi v najkrajšem času. To pa je možno le, če bo na voljo dovolj voznikov. Glede na to da zaposleni zapuščajo nestabilna delovna mesta, jim bo moral Uber ponuditi boljši zaslužek, če jih bo želel obdržati.
 
Vse kaže na to, da se Uber že trudi zvišati prihodke svojih zaposlenih. Če si je lani podjetje od vsake vožnje prisvojilo 25,8 odstotkov prihodkov, je letos ta delež padel na 18,7 odstotka. Voznikom so za delo začeli ponujati višje spodbude.
 
Kljub ukrepu naj bi si Uber prizadeval do konca leta znižati svoje izgube. To lahko pomeni, da bodo breme višjih stroškov v končni fazi nosile stranke. Ker so njihove stranke precej občutljive na višanje cen, lahko to privede do zmanjšanega povpraševanja in krog je sklenjen.
 
image_alt
Mark Zuckerberg prepričan, da bodo ljudje kmalu 'živeli' v Facebooku

Kot še poroča The Conversation, naj bi eden največjih investitorjev Uberja, ki ima v lasti 20 odstotkov njihovih delnic, v naslednjih mesecih prodal tretjino svojega deleža. Očitno ne zaupa v to, da bo Uber v prihodnje dobro posloval.
 
Podjetja, ki zaposlujejo honorarne delavce, se očitno srečujejo z negotovo prihodnostjo. Situacija pa po drugi strani prinaša nekaj dobrega za zaposlene. Pomanjkanje delovne sile lahko doprinese k povišanju plač in k bolj stabilnim delovnim razmeram. Le tako bodo namreč nekatera podjetja obdržala svoje zaposlene.
 

Več iz rubrike