Rusko-ukrajinska vojna vpliva tudi na izvoz slovenskega lesa

Strokovnjaki so zaskrbljeni, da bo izpad dveh največjih izvoznikov okroglega lesa na svetu povzročil svetovno pomanjkanje tovrstnega lesa.
Fotografija: Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS

Slovensko lesno združenje Sloles je zaskrbljeno glede izvoza nepredelanega okroglega lesa na Kitajsko, zato meni, da je treba zaščititi domačo lesnopredelovalno industrijo in omejiti izvoz izven Evropske unije.

image_alt
Cene aluminija in bakra v višave

Kitajska je namreč po podatkih Gozdarskega inštituta Slovenije v letu 2020 predstavljala kar desetodstotni delež držav uvoznic okroglega lesa iz Slovenije. Čeprav podatki za leto 2021 še niso znani, Sloles pričakuje, da bo delež enak ali celo večji kot leta 2020.

Količina izvoza lesa na Kitajsko je v letu 2019 znašala 64.000 kubičnih metrov, v letu 2020 pa 82.000, navaja Slovenska tiskovna agencija. Po ocenah Slolesa naj bi izvoz tega lesa v letu 2021 znašal 100.000 kubičnih metrov, pospešen izvoz na Kitajsko pa se glede na navedbe združenja nadaljuje tudi letos.

V letu 2021 se je trend obrnil

Po drugi strani pa slovenska žagarska industrija vedno več okroglega lesa uvaža, saj postaja dostop do domačih surovin zaradi kitajskih kupcev nedostopen, opozarja združenje.

Foto: Tadej Regent/Delo
Foto: Tadej Regent/Delo

Po uradnih podatkih Gozdarskega inštituta Slovenije je leta 2020 v Sloveniji bruto posek dosegel 4,2 milijona kubičnih metrov. Ob tem je uvoz okroglega lesa znašal 855.000 kubičnih metrov, izvoz pa 1,5 milijona kubičnih metrov. V letu 2021 se je trend obrnil, saj se je glede na podatke iz leta poprej uvoz povečal, izvoz pa zmanjšal.  

Združenje poziva k čim hitrejšemu ukrepanju

Brez hitrega ukrepanja se slovenska lesnopredelovalna industrija ne bo mogla razvijati, meni Sloles, zato pristojnim predlaga, da s pomočjo strokovnjakov, državnih organov in institucij zaščitijo lesnopredelovalno industrijo.

image_alt
Cene pšenice dosegle rekordno vrednost zadnjih 14 let

V dopisu, ki ga je združenje poslalo ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvu za finance je zapisan tudi predlog, da se v največji meri omeji izvoz nepredelanega lesa izven Evropske unije, navaja STA.

Slovensko lesno združenje opozarja tudi, da bo na lesno industrijo negativno vplivala trenutna vojna v Ukrajini. Združenje meni, da bo izpad dveh največjih izvoznikov okroglega lesa na svetu, Rusije in Ukrajine, povzročil svetovno pomanjkanje okroglega lesa, kar bo občutil ves svet, še najbolj pa Evropa.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je sicer nedavno dejal, da se povpraševanje po lesu v Sloveniji povečuje in da se lesnopredelovalni sektor pri nas krepi. To po njegovih besedah dokazujejo tudi lanskoletni podatki, saj je bil izvoz hlodovine iz Slovenije v tujino verjetno najmanjši v zadnjih desetih letih, še navaja STA.

image_alt
Kako bo vojna v Ukrajini vplivala na svetovno oskrbo s hrano?

Več iz rubrike