Rusija in ZDA načrtujeta skupno misijo - raziskovanje Venere

ZDA in Rusija sta sklenili dogovor o skupni misiji. Podajata se na Venero.
Fotografija: Venera. Foto: NASA
Odpri galerijo
Venera. Foto: NASA

Rusija in ZDA sta sklenili dogovor o skupni misiji, s čimer naj bi se podali na raziskovanje Venere. Roskozmos Dmitri Rogozin, vodja ruske vesoljske agencije, je pojasnil, da sta se za sodelovanje odločili, ker se je takega podviga zaradi gospodarskih in tehničnih izzivov lažje lotiti skupaj, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Spekter UV svetlobe, ki uničuje koronavirus in je varen za ljudi

Namero o tovrstnem sodelovanju z ZDA je Rogozin podal v intervjuju z novinarjem Vladimirjem Solovjovom in je bil objavljen na portalu Youtube. Rogozin je še dodal, da je take cilje lažje dosegati, če bosta državi združili talente in znanstvenike, ki so jima na razpolago.

Časovnica glede misije zaenkrat še ni razkrita. Je pa Rusija že lani napovedala, da se bo podala na Venero. Takrat je omenila, da naj bi se to zgodilo enkrat med letoma 2027 in 2029.

image_alt
Pustila redno službo, zdaj s hobijem zasluži 10.000 dolarjev mesečno

Venera ima od vseh planetov najbolj gosto atmosfero, ki jo večinoma sestavlja ogljikov dioksid

Venera je sicer v Osončju drugi planet od Sonca. Ime je dobila po rimski boginji ljubezni. Po velikosti in obsegu je zelo podobna Zemlji. Je edini planet, ki se vrti v vzvratno smer. Od vseh planetov v Osončju ima najbolj gosto atmosfero, ki je sestavljena večinoma iz ogljikovega dioksida. Zračni tlak na njeni površini je 90-krat višji od Zemljinega.

Venerino površje je bilo podrobneje kartografirano šele v zadnjih 20 letih. Na njej lahko opazimo znake obsežnega ognjeniškega delovanja. Možno je, da so nekateri ognjeniki aktivni še danes.

image_alt
Harvard: Izdelan najzmogljivejši kvantni računalnik doslej

Več iz rubrike