Ptuj na 2. mestu po turističnih bonih, a turistov malo – dobička še manj

Na Ptuju, kjer po podatkih o obisku tamkajšnjega turistično-informacijskega centra naštejejo približno četrtino lanskih dnevnih obiskovalcev v tem obdobju, krepijo ponudbo za turiste.
Fotografija: Na Ptuju imajo, podobno kot drugje, letos zaradi okoliščin ob širjenju novega koronavirusa slabši turistični obisk kot minula leta. FOTO: Franc Milošič / Delo
Odpri galerijo
Na Ptuju imajo, podobno kot drugje, letos zaradi okoliščin ob širjenju novega koronavirusa slabši turistični obisk kot minula leta. FOTO: Franc Milošič / Delo

Med novostmi na Ptuju so pokušine nagrajenih vin v grajski kleti Ptujskega gradu, ki so jih ob podpori Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož oblikovali v društvu Kastali.

Pokušine so bile do zdaj organizirane le za najavljene skupine oziroma po dogovoru, odslej pa jih načrtujejo redno, zaenkrat ob nedeljah popoldne. Tako lahko v grajski vinski kleti vsi, ki jim je pri srcu štajerska vinska kapljica, izkusijo vinsko doživetje, med katerim lahko poskusijo nagrajena vina ptujskega grajskega vinskega ocenjevanja. To vsako leto konec maja izvede društvo VTC13, tudi v sodelovanju z društvom Kastali.

Ob tem si lahko obiskovalci v grajski kleti ogledajo še orodja, ki so jih nekdaj pri delu uporabljali okoliški vinogradniki, se seznanijo z bogato zgodovino vinogradništva na Ptujskem in nazdravijo v sodu velikanu, ki je bil v uporabi do leta 2008 in bi ga lahko zapolnili s 40.410 litri vina.Ponudbo so predstavili na včerajšnji novinarski konferenci na Ptuju, kjer je raziskovalno delo na področju vinogradništva na Ptujskem predstavil etnolog Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož Andrej Brence. Ta je sodeloval tudi pri postavitvi vinogradniške zbirke.

Društvo Kastali, ki je oblikovalo ponudbo vinskih pokušin v grajski kleti, je bilo ustanovljeno pred dvema letoma, obiskovalcem pa na ogled ponuja tudi srednjeveško grajsko tiskarno v Muzejski hiši pod gradom. V tiskarni stoji reprodukcija Guttenbergove tiskarske preše iz 15. stoletja, na kateri prikazujejo tiskanje na ročno izdelan papir.


Na Ptuju imajo, podobno kot drugje, letos zaradi okoliščin ob širjenju novega koronavirusa slabši turistični obisk kot minula leta. Kot poroča STA so številke o obisku dnevnih obiskovalcev od časa po koncu epidemije rastejo, še vedno pa je to »približno četrtina lanskih dnevnih obiskovalcev«. Večinoma gre za domače turiste, tujcev pa je še vedno malo.

Po zadnjih podatkih Finančne uprave pa je sicer med slovenskimi mestnimi občinami Ptuj na drugem mestu po številu unovčenih turističnih bonov. Skupno jih je bilo tam do vključno 9. avgusta unovčenih 3938. Na prvem mestu je Mestna občina Koper z unovčenimi 12.272 boni, na tretjem pa je Ljubljana z 3245 unovčenimi boni do vključno 9. avgusta.
 
 

Več iz rubrike