Prvo polletje ugodno za hrvaški turizem

Hrvaško je v prvih šestih mesecih letošnjega leta obiskalo že 2,6 milijona turistov, ki so ustvarili 11,8 milijona nočitev.
Fotografija: Makarska, Foto: Tomi Lombar / Delo
Odpri galerijo
Makarska, Foto: Tomi Lombar / Delo

V prvem polletju leta 2021 je Hrvaško obiskalo že 2,6 milijona turistov. Ti so skupaj ustvarili 11,8 milijona nočitev, kar je 53 odstotkov več kot v prvem polletju lani, poroča hrvaško ministrstvo za turizem in šport.

Od skupaj 11,8 nočitev v prvem polletju so turisti iz tujih držav ustvarili 9,1 milijona nočitev; 2,4 milijona nemški, 1,5 milijona slovenski in 987.000 avstrijski turisti. Glede na število nočitev jim sledijo Poljaki z 866.000 nočitvami in Čehi s 681.000 nočitvami.
image_alt
Hrvaška: kako oglasi za nastanitve zavajajo turiste

Največ nočitev je bilo ustvarjenih na območju hrvaške Istre (3,6 milijona), primorsko-goranske (2,2 milijona), splitsko-dalmatinske (1,8 milijona) in zadrske župnije (1,6 milijona). Glede na posamezne destinacije so bile namestitvene zmogljivosti najbolj zapolnjene v Rovinju, Zagrebu in v Poreču. Goste so se večinoma odločali za zasebne nastanitve. Glede na številčnost nočitev so tem sledili še hoteli in kampi. Če je bilo lani v tem obdobju na Hrvaškem približno 325.000 turistov, jih je letos približno 100.000 več.

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je dejala, da Hrvaška v naslednjih dneh pričakuje vrhunec turistične sezone. Hkrati je poudarila, da bo lahko turizem nemoteno deloval le ob predpostavki ugodne epidemiološke slike v državi. Meni, da si turisti Hrvaško izbirajo za destinacijo za preživljanje počitnic predvsem zato, ker je prepoznana kot epidemiološko varna.
Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, Foto: Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa
Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, Foto: Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa

Na Reki odprt prvi hotel s petimi zvezdicami


Vezano na hrvaški turizem je odjeknila novica, da so Hrvati na Reki otvorili prvi pet-zvezdnični hotel Hilton Rijeka Costabella Beach Resort and Spa. Gre za 105 milijonov evrov vredno naložbo češkega JTH Holdinga, poroča STA.

Hotel je svoja vrata odprl v četrtek in na ta dan sprejel že 70 gostov, med katerimi so bili tudi Slovenci. Direktor hotela Ryan Gauci je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal, da je Costabella eden najpomembnejših Hiltonovih projektov v Evropi.

Costabello so začeli graditi leta 2017. Nahaja se ob morju med Reko in Opatijo. Gostom ponuja 132 luksuznih sob ter 62 vil in apartmajev; vse s pogledom na morje. Cena na nočitev naj bi se gibala med 295 in 500 evrov, na svoji spletni strani navaja Novi list.
image_alt
Kitajska pošilja prve ljudi na Mars

Kot je povedal Gauci, hotel ponuja enega največjih centrov za dobro počutje ob hrvaški obali in šest restavracij. Pred objektom se nahaja zasebna plaža v dolžini 200 metrov. Po besedah direktorja nameravajo v hotelu zaposliti 150 delavcev, v vrhuncu sezone pa tudi dvakrat več.
 

Več iz rubrike