Prva temnopolta vrhovna sodnica v ZDA

Temnopolti volivci so poskrbeli za zmago ameriškega predsednika Joeja Bidena, ki je napovedal potezo, s katero bi se vpisal v zgodovino ZDA.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden in vrhovni sodnik Stephen Breyer, 27. januar 2022. Foto: Saul Loeb / AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden in vrhovni sodnik Stephen Breyer, 27. januar 2022. Foto: Saul Loeb / AFP

Na vrhovnem sodišču ZDA je v več kot 200 letih njegovega delovanja sodilo le pet žensk in nobena od njih ni bila temnopolta. To naj bi spremenil Joe Biden, ki je pridobil podporo skoraj 90 odstotkov temnopoltih volivk, kar je bil ključni del njegove zmage nad Donaldom Trumpom leta 2020. Temnopolte volivke so, kot najbolj zveste volivke demokratov, v zadnjih 20 letih na ameriških predsedniških volitvah sicer volile pogosteje kot katera koli druga demografska skupina.

Edinstvena priložnost

Z upokojitvijo vrhovnega sodnika Stephena Breyerja je Joe Biden dobil edinstveno priložnost. In če bo, kot je obljubil, namesto 83-letnega sodnika izbral temnopolto žensko, se trenutni predsednik ZDA ne bo samo zapisal v zgodovino, ampak bo prepoznal moč ključnega volilnega telesa, navaja The Guardian.

image_alt
Fed naj bi kmalu dvignil obrestne mere, ECB se bo odzvala po potrebi

Vrhovno sodišče je sicer najvišji organ s področja sodne oblasti v ZDA, ki ga vodi devet vrhovnih sodnikov. Slednje na svoje mesto postavi predsednik ZDA, potrdi pa jih senat. Biden je dejal, da bo svojega kandidata izbral do konca februarja, neuradni seznam kandidatov pa že kroži.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris, 24. januar 2022. Foto: Patrick McDermott / Reuters
Podpredsednica ZDA Kamala Harris, 24. januar 2022. Foto: Patrick McDermott / Reuters
»Vsi vemo, da bi bil že zadnji čas [za izvolitev temnopolte sodnice]. Biden se je k temu zavezal in to tudi uresničuje. Mislim, da je to po skoraj 240 letih odlična stvar,« je dejala Melanie Campbell, predsednica Nacionalne koalicije za državljansko udeležbo temnopoltih in sklicateljica programa okrogle mize za opolnomočenje temnopoltih žensk. Dodala je: »Dejstvo, da na tem sodišču še nikoli ni bilo temnopolte ženske, je že samo po sebi dosežek, da smo končno za to mizo.«

Guy-Uriel Charles, ustanovni direktor centra za pravo, raso in politiko na univerzi, je možnost nove temnopolte sodnice vrhovnega sodišča označil za »absolutno zgodovinsko« in enakovredno dogodku, ko je Kamala Harris postala obenem prva ženska in prva temnopolta podpredsednica ZDA.

Bo Biden držal obljubo?

Temnopolti volivci so leta 2020 rešili Bidnovo potapljajočo se kampanjo in Biden je priznal, da so mu stali ob strani, navaja The Guardian. V zameno je obljubil, da jim bo stal ob strani tako, da bo na naslednje prosto mesto med vrhovnimi sodniki imenoval temnopolto žensko. V Beli hiši zatrjujejo, da temu ostaja zavezan.

image_alt
Kam z vsemi temi človekovimi pravicami?

Napoved Breyerjeve upokojitve je pomirila ameriško levico, ki ga je k temu pozivala praktično od Bidnove izvolitve na položaj predsednika ZDA. »Upokojitev sodnika Breyerja ne prihaja niti trenutek prezgodaj in sedaj moramo poskrbeti, da bo naša stranka ostala enotna pri potrditvi naslednika,« je sporočil izvršni direktor liberalne skupine Demand Justice Brian Fallon. Medtem se bo kateri koli Bidenov izbranec znašel v veliki premoči konservativne super večine, dosežene pod Trumpom, ki je v času svojega predsedovanja imenoval kar tri sodnike.

Ameriško vrhovno sodišče, Washington, ZDA, 26. januar 2022. Foto: Joshua Roberts / Reuters
Ameriško vrhovno sodišče, Washington, ZDA, 26. januar 2022. Foto: Joshua Roberts / Reuters

Biden zaenkrat sicer ni razkril nobenih imen, vendar je nedavno v Beli hiši dejal: »Oseba, ki jo bom imenoval, bo oseba z izjemnimi kvalifikacijami, značajem, izkušnjami in integriteto.« Ko je Biden postal predsednik, je bilo od približno 300 zveznih prizivnih sodnikov v ZDA le pet temnopoltih žensk. V prvem letu svojega mandata jih je imenoval še pet.

image_alt
Zaznana korupcija: V Sloveniji in Avstriji se stanje slabša

V javnosti se je pojavilo več različnih odzivov glede obljubljenega imenovanja prve temnopolte vrhovne sodnice v ZDA. Nekateri se sprašujejo, zakaj na vrhovnem sodišču ni več raznolikosti, ki bi dejansko odražala prebivalstvo te države in menijo, da bi to vprašanje morali razrešiti že veliko prej. Drugi Bidnovo obljubo prav tako sprejemajo pozitivno, vendar obenem poudarjajo, da je to zgolj kaplja v morje zgodovine, kjer so na sodiščih prevladovali moški bele polti.

Več iz rubrike