Prodaja e-vinjet v Avstriji počasi raste

Sosednja Avstrija je po približno dveh desetletjih, odkar imajo vinjetni sistem, za vinjete z letnico 2018 uvedla tudi elektronsko vinjeto.
Fotografija: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen/Delo

Sosednja Avstrija je po približno dveh desetletjih, odkar imajo vinjetni sistem, za vinjete z letnico 2018 uvedla tudi elektronsko vinjeto (ohranili so sicer tudi nalepke). V letu 2018 so severni sosedi prodali 30 odstotkov letnih vinjet v elektronski obliki, kratkotrajnejših vinjet (desetdnevnih in dvomesečnih skupaj) pa 6 odstotkov. V letu 2019 se je do sedaj v celotni prodaji delež letnih vinjet v e-obliki povzpel na 44 odstotkov, delež preostalih v e-obliki pa na 15 odstotkov. Ostale vinjete so bile prodane v obliki nalepk.

Potrebna je (bila) sprememba zakonodaje

V želji po uvedbi e-vinjete so morali Avstrijci spremeniti zakon, ki tudi pri nas določa, da je vinjeta v osnovi nalepka. Naši severni sosedi so potem, ko je bila oktobra 2016 na politični ravni sprejeta odločitev o uvedbi e-vinjete, šli v postopek spremembe zakonodaje in s 1. decembrom 2018 so bile, poleg nalepk, na voljo tudi vinjete v e-obliki.

»Tudi pri nas je vinjetni sistem cestninjenja tehnološko mogoče izvajati tako z nalepkami kot tudi v obliki elektronske oz. digitalne vinjete,« zatrjujejo na Darsu. In kot smo že pisali, so v Darsu premišljeni uvedbi elektronskih vinjet tudi sami naklonjeni, prednosti in slabosti njene uporabe pa že podrobneje preučujejo. A če pogledamo časovnico uvedbe e-vinjet naših severnih sosedov, bi to lahko pomenilo, da bomo na digitalne vinjete morali še malo počakati.

Več iz rubrike

aktualno

Najbolj skriti in podcenjeni otoki nedaleč od Slovenije

Odsev kristalno čiste turkizne vode, prelepe neokrnjene plaže, brez gneče turistov, prečudoviti sončni zahodi in še več, lahko doživite otokih ne prav daleč stran od Slovenije.

aktualno

Zdrs v recesijo: V Španiji skoraj 5 milijonov brezposelnih oseb

Koronavirusna kriza je v Španiji samo v drugem četrtletju terjala več kot milijon delovnih mest, večinoma v storitvenem in turističnem sektorju.

aktualno

Veliki Britaniji po izstopu iz EU grozi agrokemična apokalipsa

Zaradi brexita je nastal vrtinec sporov med okoljevarstveniki, državnimi regulatorji in agrokemičnimi korporacijami; več je tudi kriminalnih aktivnosti.

aktualno

Potrošnikom je trenutno najbolj pomemben denar - raziskava

Evropskim potrošnikom je v času pandemije covida-19 pri nakupovanju najbolj pomemben denar, ki jih hkrati straši in ga tudi najbolj pogrešajo, je pokazala raziskava, ki jo je junija med potrošniki v …

Komentarji: