Pri sosedih ukinili policijsko uro in sneli maske

S ponedeljkom so še v zadnji italijanski deželi, Dolini Aoste, odpravili nočno omejitev gibanja, prav tako na prostem načeloma niso več obvezne zaščitne maske.
Fotografija: Foto: Alberto PIZZOLI / AFP
Odpri galerijo
Foto: Alberto PIZZOLI / AFP

Odpravo nočne omejitve gibanja za Dolino Aoste je v petek napovedal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. Ta dežela na severozahodu Italije je namreč iz t. i. rumenega prešla v belo območje in se tako pridružila preostanku države. Med polnočjo in 5. uro zjutraj je do danes tam še veljala prepoved gibanja na prostem, obiski pri prijateljih ali sorodnikih pa so bili omejeni na štiri odrasle.
image_alt
Kje živijo najpremožnejši?

Da v državi od ponedeljka ni več treba nositi zaščitnih mask na prostem, razen tam, kjer se zbira veliko ljudi in prihaja do gneče, je napovedala italijanska vlada. Na sploh bodo po vsej Italiji odslej veljale le še najnižje oziroma najosnovnejše zdravstvene omejitve. Maske sicer ostajajo obvezne v zaprtih prostorih in v javnem prevozu.
Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane


Oblasti svarijo, da kljub velikemu zmanjšanju tako novih okužb kot tudi smrti zaradi covida-19, predvsem na račun cepljenja in toplega poletnega vremena, vojna s pandemijo novega koronavirusa še ni dobljena. Posebno nevarnost predstavljajo nove različice virusa, kot je delta, ki v Italiji zdaj predstavlja že okoli 17 odstotkov vseh okužb z virusom sars-cov-2. A vendarle je sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev po nedavnih podatkih padla na zgolj 12.

Spričo ugodnih trendov na skorajšnje ponovno odprtje plesišč upajo tudi lastniki nočnih klubov v Italiji. Po nekaterih napovedih naj bi se to, vsaj deloma, zgodilo že v začetku julija.
image_alt
Prebujeni kapitalizem

Več italijanskih medijev poroča, da naj bi zdravstveni strokovnjaki prikimali odprtju plesišč na prostem ob največ 50-odstotni zasedenosti, poleg tega naj bi bil vstop dovoljen le imetnikom covidnih potrdil, torej cepljenim, testiranim ali prebolevnikom. A končno besedo pri tem bo imela vlada.

Več iz rubrike