Sindikat: Ponovno odprtje trgovin ob nedeljah nož v hrbet delavskemu razredu

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije menijo, da je podobno kot pri noveli zakona o trgovini prevladal kapital, odprtje trgovin ob nedeljah pa da je »ponoven nož v hrbet delavskemu razredu«.
Fotografija: Ladi Rožič, sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije SDTS. FOTO: Vukelič Ljubo / Delo
Odpri galerijo
Ladi Rožič, sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije SDTS. FOTO: Vukelič Ljubo / Delo

Kot so danes sporočili iz sindikata, je ob spreminjanju vladnega odloka, ki je z današnjim dnem odpravil prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah, sprejeto kot del ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa, podobno kot v DZ ob drugem branju aktualnega predloga novele zakona o trgovini »prevladal kapital, delno pa najbrž tudi pritiski nekaterih trgovinskih podjetji, ki grozijo, da bodo tožila vlado za odškodnino«.

»Ob tem pa pozabljajo, da je vlada v času pandemije z denarnimi sredstvi pošteno pomagala tem podjetjem. Tudi Trgovinska zbornica Slovenije je vložila ustavno presojo tega odloka, tako da je bila vlada praktično primorana k sprostitvi ukrepov,« meni generalni sekretar sindikata Ladi Rožič.

»Prodajalke in prodajalci so zelo razočarani ali bolje rečeno jezni nad to odločitvijo, saj so glede na javnomnenjske ankete, tako zaposlenih kot potrošnikov, pričakovali zaprtje trgovin ob nedeljah. Številni se danes obračajo na naš sindikat z vprašanji, kaj bomo storili, vendar smo tudi mi v tem trenutku primorani počakati na september. Do takrat pa je naš cilj še naprej širiti glas delavskega razreda, ki ne sme ostati neslišan,« je dodal Rožič.Po njegovih besedah so trgovke in trgovci že večkrat jasno izrazili svojo voljo, javnost pa da jih ob tem podpira. »Prezrtje vzklikov na pomoč s strani malega človeka iz delavskih vrst je očitno zahvala, ki jo bodo delavke in delavci v trgovinah prejeli za pomembno vlogo ohranjanja nemotenega oskrbovanja celotnega slovenskega prebivalstva v času krize,« je izpostavil.

Dodal je, da je najprej politika spregledala referendum iz leta 2003, nato je trgovkam in trgovcem znova obrnila hrbet z izmikanjem odgovornosti pri sprejemu aktualnega predloga novele. »Včerajšnji umik odloka in ponovno odprtje trgovin ob nedeljah je ponoven nož v hrbet delavskemu razredu. Kljub temu pa se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije ne bomo umaknili in boj bomo nadaljevali do konca. Danes se borimo za nedelje, jutri se bomo za plače, ki bodo omogočale spoštljivo življenje,« je napovedal.


Sindikat je danes delavcem v trgovini poslal poziv, naj nadaljujejo z bojem za zaprtje trgovin ob nedeljah, med drugim naj poslance pozovejo, da podprejo predlog novele, kot je bil potrjen na seji odbora DZ za gospodarstvo 15. julija, poroča STA.

DZ je 16. julija opravil drugo branje predloga novele zakona o trgovini, s katero bi bile po predlogu Levice trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh z določenimi izjemami zaprte. Na plenarni seji je bilo sprejeto dopolnilo na predlog SMC, ki pri izjemah dodaja, da bi lahko v prodajalnah samostojnih podjetnikov in pravnih oseb ob nedeljah poleg podjetnikov in vodilnih v pravnih osebah delali tudi študentje in dijaki ter osebe, ki lahko opravljajo občasna in začasna dela.

Zaradi sprejetega dopolnila DZ tretjega branja in glasovanja ni opravil že na julijski seji, ampak ga bo na naslednji, predvidoma septembra.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

Komentarji: