Slovenci razdeljeni glede primernosti ukrepov vlade - raziskava

Dobra tretjina prebivalcev meni, da vlada z ukrepi ustrezno krmari med ohranjanjem javnega zdravja in gospodarstva, medtem ko podatki kažejo, da vedno več prebivalcev Slovenije načenja svoje prihranke in razmišlja o kreditih.
Fotografija: Janez Janša, predsednik vlade. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Janez Janša, predsednik vlade. FOTO: Delo

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev, Mediana so ugotavljali, kako prebivalci Slovenije vidijo primernost ukrepov in kakšne so njihove namere glede osebne finančne situacije.
GRAF 1: Če pomislite na ukrepe, ki jih vlada sprejema za preprečevanje koronavirusa in njegovih učinkov, ali menite, da ...
GRAF 1: Če pomislite na ukrepe, ki jih vlada sprejema za preprečevanje koronavirusa in njegovih učinkov, ali menite, da ...

V raziskavi so preverili tudi, kako prebivalci Slovenije vidijo razmerje med ukrepi, ki jih sprejema vlada v skrbi za zdravje in boju proti koronavirusu, ter njihovim vplivom na gospodarstvo. Največji delež, 35 odstotkov vprašanih, meni, da ukrepi enakovredno obravnavajo zdravje in gospodarstvo, zelo blizu pa jim je skoraj tretjina vprašanih, ki menijo, da se ukrepi preveč osredotočajo na zdravje in so s tem v škodo gospodarstvu. Precej manj je tistih, ki menijo, da se ukrepi preveč osredotočajo na gospodarstvo in s tem škodijo zdravju prebivalstva – le 18 odstotkov.
14. vlada RS. FOTO: Delo
14. vlada RS. FOTO: Delo

O ne preveč rožnatih razmerah vsaj iz vidika osebne finančne situacije prebivalcev Slovenije že ob pričetku drugega vala v Sloveniji pričajo tudi podatki v spodnjem grafu. Že maja je četrtina prebivalcev Slovenije ocenila, da bodo verjetno oziroma zelo verjetno morali zaradi korona virusa načeti svoje prihranke, do sedaj pa se je ta delež povečal še za štiri odstotne točke.

Prav tako o slabšem finančnem stanju priča delež prebivalcev, ki namerava vzeti bančni kredit, s katerim bodo premostili slabšo finančno situacijo v gospodinjstvu. Ta je maja znašal 4 odstotke, do sedaj pa se je več kot podvojil in znaša že 9 odstotkov.
GRAF 2: Kako verjetno boste zaradi finančne situacije v vašem gospodinjstvu kot posledica koronavirusa...?
GRAF 2: Kako verjetno boste zaradi finančne situacije v vašem gospodinjstvu kot posledica koronavirusa...?
Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 9. in 10. julijem 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 506 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji. 

Več iz rubrike