Premiera filma Crypto Nation Slovenia

Mladi slovenski filmarji so zaključili s snemanjem in javno predstavljajo film Cryptonation. S projektom želijo svetovni javnosti želijo približati fenomen digitalnih valut v majhni podalpski deželi, kjer je že nekaj let čutiti nenavadno močno navdušenje nad digitalnim denarjem.
Fotografija: cryptonation
Odpri galerijo
cryptonation

Ekipa je sporočila, da bodo predpremierno predvajali prvi slovenski dokumentarni film CryptoNation.si na letošnjem tradicionalnem pikniku Bitcoin društva Slovenije v soboto, 21. septembra v Podpeči. Trdijo, da so ustvarili tehnološko dovršen film, primeren za distribucijo na svetovnem nivoju, ciljajo na Netflix in HBO.


Zgodba:

"V filmu se dotaknemo tem, kakor so podjetniške priložnosti, v kriptosvetu, kaj se je dogajalo med največjim ropom v zgodovini Slovenije (NiceHash), zakaj so v Kranju zgradili kriptokrižišče, kako je videti življenje slovenskih »rudarjev« in kakšne so temne plati nove tehnologije veriženja blokov.

Utrinek s snemanja filmskega napovednika na Veliki planini z viralno zvezdo japonskega porekla, Takejem Išijem.
Utrinek s snemanja filmskega napovednika na Veliki planini z viralno zvezdo japonskega porekla, Takejem Išijem.


Kako so plačali film?

Jure Kreft, izveršni producent, je povedal, da je bil dokumentarec o kriptosvetu precej drag projekt, financirali pa so ga različni donatorji. »Ker bi nam slovenska televizija na razpisu za film v primeru odobritve dala 'le' 24.000 evrov, smo se odločili za drugačen izziv, in sicer za sprejemanje donacij v kriptovalutah. Ustvarili smo digitalno denarnico, povabili k donacijam tiste, ki se spoznajo na digitalni denar, se začeli pojavljati na dogodkih, povezanih z blockchainom, in zgodil se je efekt snežne kepe. Podprlo nas je tudi Bitcoin društvo Slovenije, kar je zares pomemben faktor, da smo bili nekako sprejeti v kriptoskupnost.«


Produkcijska ekipa

Produkcijska hiša mladih filmarjev Fixmedia ima že veliko izkušenj na področju snemanja videospotov, kratkih filmov, TV oglasov, serij in videospotov za digitalne učbenike. Takoj, ko so zaznali neverjeten interes Slovencev za kriptovalute, so se odločili narediti nekakšen popis duha časa in posneti o tem dokumentarni film v angleškem jeziku, želijo ga distribuirati po televizijah v Sloveniji in tudi svetovnih platformah za videovsebine na zahtevo, kot sta HBO in Netflix.


ALI VESTE? Plačilo s kriptovalutami pri več kot 300 ponudnikih v Sloveniji


»Produkcijsko hišo smo ustanovili prijatelji, ne da bi se zavedali, kaj pomeni voditi podjetje. Hitro smo postali znani, sodelovali smo že s Telekomom, Škodo, Novo KBM, Addiko Banko, glasbeno skupino Tabu, Vladom Kreslinom, zadnje čase precej z agencijo Luna, za seboj pa imamo tudi dolgotrajnejše projekte, kot so kratki filmi in televizijske serije. Naš največji projekt do Cryptonation pa je bila prijetna najstniška serija za jezikovni učbenik Maximal pri založbi Rokus Klett, iz katerega se učijo otroci z vsega sveta,« pove Kreft, ki doda, da je režiser filma Jure Dostal, s katerim sta za potrebe filma potovala tudi na Malto, kjer sta se dobila z Damianom Merlakom (Bitstamp).


VIDEONAPOVEDNIK DOKUMENTARNEGA FILMA:
V videu je prikazan prizor na Veliki planini z viralno zvezdo japonskega porekla, Takejem Išijem.


STE ŽE SPOZNALI FACEBOOKOVO KRIPTOVALUTO LIBRA?


 

Več iz rubrike

Komentarji: