Potni listi EU za bogataše iz tretjih držav

Zlati vizumi in potni listi so vabila s strani posameznih držav, ki želijo hitro pritegniti naložbe premožnih tujcev.
Fotografija: Potni list. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
Potni list. Foto: Igor Zaplatil/Delo

EU je napovedala, da bo ruskim državljanom ukinila možnost pridobitve 'zlatega potnega lista'. Zlati vizumi in potni listi so vabila s strani posameznih držav, ki želijo hitro pritegniti naložbe premožnih tujcev. Preučili smo, kaj ponujata in kaj zahtevata Malta in Portugalska, ki sicer nista edini članici EU, ki ponujata zlate vizume in potne liste.  

Za tiste z najmanj denarja je izdelan malteški program stalnega bivanja. Prosilec takšnega dovoljenja mora vložiti najmanj 98.000 evrov v enega od investicijskih skladov z državnim certifikatom, dodatnih najmanj 2000 evrov pa plačati nekaterim registriranim nevladnim organizacijam. Poleg tega mora imeti pogodbo o najemu stanovanja/hiše v višini najmanj 10.000 evrov na leto. Nato lahko tisti, ki so 'integrirani v družbo' in se naučijo jezika, po petih letih zaprosijo za državljanstvo.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Postopek je veliko lažji za tiste, ki lahko vložijo veliko večji znesek. Malta podeli državljanstvo vsem, ki v državni razvojni sklad vložijo 750.000 evrov, že po enem letu. Poleg tega morajo ti posamezniki kupiti stanovanje/hišo v vrednosti najmanj 700.000 evrov ali jo/ga najeti za najmanj pet let, pri čemer cena najema ne sme biti nižja od 16.000 evrov na leto. To še ni vse. Poleg tega je obvezen dobrodelni prispevek - in sicer najmanj 10.000 evrov - v katero od s strani države priznanih kulturnih, znanstvenih, dobrodelnih ali umetniških institucij ali društev. Če želi investitor-prosilec državljanstvo pridobiti tudi za svoje družinske člane, mora za vsakega od njih v državni razvojni sklad plačati 50.000 evrov. Kdor izpolni vse našteto (in predpogoje o nekaznovanju itd.), vendar malteškem skladu ne bi želel nakazati 750.000 evrov, temveč se odloči za možnost plačila 600.000 evrov, potnega lista ne bo prejel po enem letu, ampak po treh. Vloge ni mogoče oddati osebno, temveč le preko akreditiranih malteških agencij, zato se tudi tem stroškom ni mogoče izogniti.

Malta. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/Reuters
Malta. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/Reuters

Popust za investitorje v nerazvitih območjih Portugalske

Portugalska, ki je veliko večja država od Malte, ima bolj raznolik program podeljevanja pravic do stalnega prebivanja v državi v zameno za naložbe. Obstaja pet možnosti za pridobitev portugalskega 'zlatega vizuma'. Prva je nakup nepremičnine za najmanj 500.000 evrov oziroma 400.000 evrov, če se nepremičnina nahaja v kateri od redko poseljenih portugalskih provinc. Možno je tudi kupiti nepremičnino, starejšo od 30 let, in jo potem prenoviti za najmanj 350.000 evrov (280.000 evrov v manj razvitih regijah). Manj razvite regije se nahajajo v notranjosti Portugalske, mednje pa spadajo tudi Azori in Madeira. Nakup stanovanjskih nepremičnin v Lizboni in Portu lastniku ne daje pravice do pridobitve portugalskega 'zlatega vizuma'.

Druga opcija je kapitalski transfer na Portugalsko v višini najmanj 1,5 milijona evrov. Tretja možnost je vplačilo zneska v višini najmanj 500.000 evrov v katerega od priznanih portugalskih investicijskih skladov. Četrta opcija je ustanovitev podjetja na Portugalskem z najmanj desetimi zaposlenimi ali vsaj osmimi zaposlenimi, če gre za manj razvito regijo. Alternativa temu je naložba 500.000 evrov v obstoječe portugalsko podjetje, ki mora na podlagi te naložbe zaposlovati pet ljudi za najmanj tri leta.

image_alt
Nov slovenski rekord: Javorjev hlod prodan za skoraj 48.000 evrov

Peti način pridobitve dovoljenja za stalno prebivanje je donacija. Potrebno je donirati vsaj 250.000 evrov kateri od umetniških ali drugih kulturnih ustanov ali združenj v državi. To je na videz najcenejša možnost, vendar ne gre za naložbo, ampak za darilo. Kdor kupi nepremičnino ali vloži denar v investicijski sklad, bo lahko zaslužil s kasnejšo morebitno prodajo. Alternativa takšni donaciji, ki je tudi v okvirju četrte opcije za pridobitev zlatega vizuma, je naložba 500.000 evrov v enega od znanstveno-tehnoloških raziskovalnih projektov na Portugalskem.

Kdor izpolni nekatere od teh pogojev - in številne formalne predpogoje - bo dobil dovoljenje za prebivanje v državi za dve leti, nato pa še za tri. Po tem lahko zaprosi za portugalsko državljanstvo in likvidira naložbe, če si to želi. Portugalska vlada poudarja, da naložbe v ta program ne smejo temeljiti na posojilih s strani portugalskih bank.

Portugalska je v začetku marca objavila statistiko podelitve zlatih vizumov od začetka programa oktobra 2012 do konca februarja 2022. S tem programom je v zadnjih devetih letih in pol pritegnila skupno 10.348 vlagateljev in 17.326 njihovih družinskih članov. Ti so v državo skupno vložili 6,19 milijarde evrov. Ni presenetljivo, da je bilo 90 odstotkov tega zneska namenjenega nakupu nepremičnin. Levji delež ostalega predstavlja kapitalski transfer. Evidentiranih je bilo le 20 naložb v portugalska podjetja. Ta program je pritegnil največ Kitajcev (5066), nato Brazilcev (1072; to ni presenetljivo, v državah govorijo isti jezik in imajo dolgo skupno zgodovino, od obdobja portugalskega kolonializma). Tretji na lestvici so Turki (485), četrti državljani Južnoafriške republike (489). Na petem mestu so Rusi (431).

image_alt
Trgovska veriga za oblačila in izdelke za dom prihaja v Slovenijo

Več iz rubrike